Recuperarea dupa cezariana

Recuperarea dupa cezariana

0

Recuperarea dupa cezariana depinde de organismul fiecarei mamici in parte. Unele femei isi revin complet la 2-3 saptamani dupa venirea pe lume a bebelusului, in timp ce altele se resimt si la cateva luni dupa operatia de cezariana. Cateva intrebari (si raspunsuri) despre recuperarea dupa cezariana:

Pot sa alaptez dupa cezariana?

Alaptarea este putin mai dificila in cazul in care ai nascut prin cezariana, pentru ca de obicei, lactatia se instaleaza mai greu. Multe mamici se tem sa alapteze din cauza anestezicelor care trec in laptele matern, dar cantitatea ingerata de bebelus este nesemnificativa si nu-l pune in pericol.  Cere ajutorul unui consultant in lactatie cand esti in maternitate, pentru ca alaptarea sa fie un moment placut si pentru tine, si pentru bebe, iar cel mic sa primeasca suficienta hrana.

Cat de repede iti revii

Indiferent de tipul de anestezie care ti s-a facut, in 24 de ore de la operatie, ti se va cere sa te ridici din pat si sa mergi. Acest lucru este important pentru a scadea riscul formarii de cheaguri.
La inceput ti se va parea imposibil sa te ridici si mai ales sa stai dreapta, dar cu cat te ridici mai repede, cu atat te vei vindeca mai repede.

Tot dupa 24 de ore ti se va scoate perfuzia si sonda urinara si vei fi capabila sa mananci mancare foarte usoara. Este posibil ca atunci cand incepi sa mananci alimente solide sa apara mici dureri de burta. Este indicat sa treci pas cu pas spre alimentele solide, pentru a nu suprasolicita intestinele.
Odata ce ajungi acasa, vei avea nevoie de ajutor o perioada, pana la refacarea completa, care poate dura mai multe saptamani, in functie de organismul fiecarei femei si rezistenta ei. Nu te suprasolicita si ai grija ca incizia sa nu se infecteze.

Cat timp trebuie sa treaca pana la o noua sarcina?

Specialistii recomanda ca dupa o cezariana, urmatoarea nastere sa nu se petreaca mai devreme de 18 luni. Femeile care nasc prin cezariana pierd mai multe sange decat cele care au nascut vaginal si sunt, de obicei, anemice. Marele pericol in cazul in care o sarcina survine prea rapid (la 8-9 luni dupa nasterea prin cezariana) este cel ruptura uterina. Mare atentie – alaptarea nu este o metoda contraceptiva. Poti ramane insarcinata si daca alaptezi si daca nu ti-a venit ciclul din nou, dupa nastere, si ai reluat relatiile sexuale.

Pot naste normal dupa o cezariana?

Poti naste vaginal dupa o cezariana. Incizia facuta orizontal la prima nastere reduce riscul de ruptura uterina.
Nasterea naturala dupa o cezariana este contraindicata daca exista risc mare de ruptura uterina sau daca ai defecte de insertie a placentei sau bebelusul este prea mare.