Regulile leganatului

Regulile leganatului

Bebelusii foarte agitati trebuie infasati strans, au nevoie de un sasait zgomotos, iar leganatul trebuie sa fie rapid si energic. Tine minte ca leganatul se refera la orice tip de actiune ritmica, de la bataile usoare din palma, pe spate sau pe fundulet, la plimbarile cu masina sau la plimbarile pe jos, cu bebelusul intr-un sling.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Cele trei reguli ale unui leganat de succes sunt:

Incepe repede si energic

Calmarea celor mai agitati bebelusi cere miscari sacadate, asemanatoare unui tremurat, de parca ati suferi de frisoane foarte puternice. Acest tip de miscare declanseaza reflexul de linistire si il face pe bebe sa se gandeasca: Uau, ce bine este!

Unor bebelusi le mai place si senzatia de cadere libera pe care parintii le-o dau atunci cand ii lasa brusc in jos sau cand se apleaca. Fii insa cu bagare de seama. Daca bebelusul tau e sensibil, aceasta miscare il poate alarma si ii poate activa reflexul Moro, agitandu-l si mai tare.

Capul trebuie leganat mai tare decat corpul

O miscare de scuturare sau un tremur declanseaza reflexul de linistire a copilului tau, activandu-i senzorii de miscare… situati in cap. Iata de ce miscarea capului, nu a corpului, este cea care declanseaza, de fapt, reflexul.

Cand legeni copilul, nu tine mainile strans lipite de capul lor. Este esential ca palmele tale sa fie usor deschise si relaxate, astfel incat capul bebelusului sa se poata misca putin. Daca tii capul prea strans, nu se va misca si, probabil, reflexul de linistire nu se va activa.

Lasa-te condusa de bebelusul tau

Cat de puternica ar trebui sa fie miscarea? Vigoarea miscarii tale ar trebui sa corespunda intensitatii plansului copilului. Miscarile delicate merg bine la sugarii relaxati si somnorosi, insa cu cat copilul este mai agitat, cu atat mai rapida si energica trebuie sa fie miscarea. Nu reduce din intensitate inainte ca plansul lui sa se mai potoleasca. Apoi, pe masura ce bebelusul se linisteste, si leganatul tau poate deveni mai lent.

Cu  toate ca baterea pe spate poate parea o metoda dura, probabil ca bebelusului ii place si, pe deasupra, il va si ajuta sa eructeze! Ca regula, bataile pe spate ar trebui sa se auda ca intr-o toba, destul de tare pentru a se auzi si in cealalta parte a incaperii – dar nu si in camera invecinata.

Caz: Cea mai eficienta tehnica pentru linisitirea lui David este sa-l punem pe umar si sa-l batem pe spate rapid si cu fermitate. Pe masura ce se calmeaza, putin cate putin reducem si noi intensitatea batailor. Si miscarile viguroase sunt eficiente, fie intr-un balansoar, fie intr-un dans, dintr-o parte in alta. Iar combinarea leganatului cu bataile pe spate nu da gres niciodata, cata vreme copilului nu ii este foame sau nu trebuie schimbat.

Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Kent
Fara comentarii

Lasa un comentariu