Servicii noi pentru copiii cu autism din sectorul 3 al capitalei

[imagebrowser id=1638]Casa Soarelui – centru gratuit de diagnostic precoce, evaluare psihologica si consiliere pentru copiii cu varsta între 1 si 4 ani cu întarzieri de dezvoltare si parintii acestora

Primaria Sectorului 3 si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3, împreuna cu Asociatia HelpAutism, au inaugurat astazi, 2 aprilie 2014, Centrul Casa Soarelui destinat interventiei timpurii în autism.

În urma parteneriatului public – privat între cele trei entitati, în Centrul Casa Soarelui, situat pe strada Marin Pazon, nr. 2B, sector 3, 22 de copii diagnosticati cu autism vor primi zilnic servicii gratuite de terapie, iar parintii copiilor suspecti de tulburare de spectru autist beneficiaza gratuit de diagnostic precoce si consiliere.

Inaugurarea acestui centru pe 2 aprilie cand se marcheaza Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, este un exemplu de actiune pentru cresterea serviciilor la nivelul comunitatii. Familiile tinere din sectorul 3 vor beneficia de servicii gratuite pentru copiii lor, de diagnostic precoce si evaluare psihologica complexa, de terapie unu-la-unu în completarea serviciilor oferite de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.” spune Sorin Robert Negoita- primarul sectorului 3 al capitalei. 

Momentul a fost marcat de taierea panglicii si lansarea unor baloane albastre – culoarea reprezentativaa actiunilor de constientizare a autismului. În Romania sunt aproximativ 50 de centre dedicate copiilor cu autism, majoritatea dintre acestea functionand ca centre de zi. Pana astazi, exista un singur centru unde, pe baza unor teste internationale, se poate pune gratuit diagnostic precoce si realiza un plan terapeutic pentru copii cu tulburari de spectru autist (TSA).

Am înteles cat de important este un diagnostic precoce în recuperarea copiilor cu autism si ne bucuram ca, punand la comun resursele Primariei Sectorul 3 si expertiza Asociatiei Help Autism, putem deschide un centru în care orice familie poate primi diagnostic daca are un copil cu varsta între 1 si 4 ani cu întarzieri de dezvoltare. Pasul urmator pentru copilul diagnosticat cu TSA este terapia, iar la Centrul Casa Soarelui, parintii vor primi consilierea si serviciile necesare. Astfel am reusit împreuna  cu partenerii nostri sa diversificam serviciile  sociale si sa oferim sansa la recuperare copiilor cu autism din sectorul 3.” Declara Mihaela Ungureanu, director general D.G.A.S.P.C. sector 3.

Din studii reiese ca50% din copiii diagnosticati cu tulburare de spectru autist ce au urmat interventia terapeuticaABA unu-la-unu, au fost integrati social, iar la ceilalti s-a constatat o ameliorarea evidenta a simptomelor. Interventia terapeutica timpurie, intensiva unu-la-unu nu este practicata în alte centre de stat, fiind sansa reala  a copiilor cu autism la dobandirea abilitatilor necesare de autonomie si recuperarea întarzierilor, elemente ce vor duce la incluziune în societate.

Înainte sa deschidem noi centre sau scoli speciale, ar fi bine sa facem eforturi pentru a oferi terapie de calitate si servicii gratuite în centrele existente si aflate acum în grija statului. La Centrul Casa Soarelui, ne-am dorit constituirea unui exemplu de bune practici în abordarea problematicii autismului în Romania prin dezvoltarea parteneriatului public-privat si crearea unei echipe multidisciplinare în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Astfel, putem oferi servicii integrate si gratuite copiilor cu autism si parintilor acestora, dar vom putea pregati si comunitatea pentru acceptarea si integrarea lor.” spune Daniela Bololoi, presedinte Asociatia Help Autism, initiatorul acest parteneriat public-privat.

Echipa multidisciplinara este formata din psihiatri, neurologi si psihologi acreditati în terapii cognitiv-comportamentale. În Centrul Casa Soarelui se vor oferi începand cu 2 aprilie urmatoarele servicii în mod gratuit:

  • diagnostic precoce si evaluare psihologica complexa: Testele internationale vor fi aplicate gratuit si permit depistarea timpurie a autismului si a afectiunilor asociate precum si interventia terapeutica planificata pentru copiii cu varsta între 1 si 4 ani;
  • terapie intensiva pentru 22 de copii din familii defavorizate;
  • servicii pentru parinti: Parintii copiilor cu TSA vor primi consiliere si vor putea participa la workshop-uri de initiere în analiza aplicataa comportamentului pentru a-si însusi si aplica la randul lor tehnici ABA si pentru a se implica în procesul de recuperare;
  • servicii pentru cadre didactice: La Casa Soarelui, cadrele didactice din sectorul 3 vor primi pregatirea necesaraîn analiza aplicataa comportamentului prin cursuri si programe de instruire dedicate lor astfel încat sa asigure integrarea propice a copiilor cu TSA în scoli.Cladirea este pusa la dispozitie de Primaria Sectorului 3 care preia si cheltuielile administrative. Costurile serviciilor de diagnostic, evaluare psihologica, consiliere si terapie pentru cei 22 de copii, selectati printr-un apel la începutul acestui an în programul „Parinte pentru parinte”, sunt suportate din fondurile colectate de Asociatia Help Autism si provin în proportie de 80% din implicarea parintilor, beneficiari deja ai asociatiei si 20% din sponsorizari prin sustinerea venita de la Fundatia Mobexpert.

Asociatia Help Autism se implica activ de aproape 4 ani în derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu TSA. În noiembrie 2013, a deschis primul centru gratuit de diagnoza precoce si interventie timpurie în autism din tara iar în martie 2014, printr-un parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Suceava, prima filialala Suceava.

Asociatia Help Autism a fost înfiintata în 2010 si face parte, ca reprezentant FEDRA, din grupul interministerial compus din ministerele Muncii, Educatiei si Sanatatii, ce are ca obiectiv stabilirea normelor metodologice pe Legea 151/2010, legea autismului. Pentru eforturile depuse si programele derulate, Asociatia Help Autism a fost distinsa în 2013 cu premii la Gala Oameni pentru Oameni si Gala Nationala a Voluntarilor.

 

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare