SINDROMUL SMSS (sindromul morţii subite a sugarului) la bebeluşi, între mister şi...

SINDROMUL SMSS (sindromul morţii subite a sugarului) la bebeluşi, între mister şi ştiinţă!

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale unei mămici atunci când copilul sau vine pe lume este reprezentată de ceea ce specialiştii au denumit SMSS (sindromul morţii subite a sugarului). Acest diagnostic este pus de medici post-mortem, întrucât până în acest moment studiile nu au reuşit să dezvăluie misterul care se află în spatele morţii subite a bebeluşului. Sindromul apare, de obicei, la copiii care au până în 12 luni. Cu toate că nimeni nu poate fi învinovăţit de moartea subită a unui bebeluş, există anumite măsuri pe care părinţii trebuie să le ia în considerare.

Cum apare sindromul SMSS?
În ceea ce priveşte cauzele apariţiei sindromului morţii subite a sugarilor, problema poate fi abordată din două unghiuri diferite, deoarece specialiştii au păreri împărţite.
În calitate de proaspătă mămică, ar trebui să ai în vedere factorii pe care specialiştii îi enumeră cu privire la această problemă, să ţii cont de ei şi să faci tot ce îţi stă în putinţă pentru ca bebeluşul tău să treacă cu bine de perioada critică.
Iată care sunt abordările specialiştilor:
1. Unii medici consideră că SMSS este un mister şi că nu pot fi determinate cu exactitate cauzele care duc la decesul bebeluşului, ci mai degrabă acesta poate fi pus pe seama unor factori cu rol major care au favorizat apariţia sindromului.
Luând în considerare această ipoteza, în calitate de părinte, ar trebui să ai în vedere următorii factori pe care specialiştii i-au analizat îndelung, dar şi recomandările acestora:

Bebeluşul trebuie să aibă propriul loc pentru dormit. Este recomandat că părinţii să achiziţioneze pătuţuri pentru copii, precum cele de la ILBAMBINO.ro, pentru că cei mici să doarmă într-un loc special amenajat, nu în acelaşi pat cu aceştia. În acest mod sunt prevenite şi evitate accidentele de sufocare ce pot surveni în timpul nopţii în cazul în care părinţii nu sunt obişnuiţi cu micuţul lângă ei şi îi blochează inconştient căile de respiraţie.

patut copii

• Au fost efectuate studii şi în privinţa pătuţurilor pentru bebeluşi, pentru că părinţii să ştie să se orienteze foarte bine înainte de a face o alegere. În primul rând, un pătuţ trebuie să fie stabil şi să aibă finisaje bine definite. Mai mult, pentru sănătatea bebeluşului e necesar că vopselele folosite pe acesta să fie non-toxice.
Accesorizarea pătuţului trebuie realizată cu grijă, deoarece pericolele se întâlnesc la fiecare pas şi e posibil să nu le conştientizezi, mai ales dacă eşti pentru prima oară mămică. Ai grijă să nu pui o husă care să acopere barele pătuţului sau să îl înveleşti pe cel mic cu o plapumă sau păturică grea pe care să nu o poată da cu uşurinţă deoparte, căci astfel respiraţia îi va fi blocată. De asemenea, nu îi pune pernă în pătuţ, pentru că nu poţi şti cum se va mişca, cum va trage de ea şi pentru că i se poate dovedi fatală. Salteaua trebuie să fie fermă, nicidecum moale şi să fie fixă, să nu se deplaseze prin pătuţ. Nu uita nici de jucării! Scoate-le din pătuţ când bebeluşul doarme pentru a evita că acesta să se stranguleze accidental! Înlătura orice factor care poate favoriza apariţia SMSS!
Încearcă să îl fereşti pe cel mic de temperaturile foarte ridicate şi să păstrezi în camera lui întotdeauna o temperatura constantă, pentru a evita că acesta să transpire şi să îi creezi o stare de disconfort.
Ţine-l departe pe cel mic de fumători. Simpla expunere a sa la fumul de ţigară îl va afecta, iar specialiştii subliniază că acest factor poate face diferenţa în cazul sindromului morţii subite. Este esenţial să nu fumezi nici în timpul sarcinii, nici când alăptezi. Cel mai bine este să renunţi la acest viciu pentru a evita expunerea sugarului unui mediu nociv.
Poziţia în timpul somnului. Nu îl lasă pe cel mic să doarmă pe burtă sau în formă de C, după poziţia din uter, întrucât este foarte riscant. Medicii recomandă tuturor mămicilor că bebeluşii lor să doarmă pe spate.

• Un alt factor subliniat de specialişti îl reprezintă hrănirea bebeluşului cu lapte matern. Numai dacă eşti pusă în situaţia critică în care nu poţi alăpta, poţi recurge la varianta laptelui praf, însă ai grijă să te orientezi foarte bine în găsirea celui potrivit. Întreabă medicul pediatru care este cea mai bună soluţie.

lapte matern

Specialiştii au remarcat un risc mai scăzut de SMSS în cazul bebeluşilor care acceptă suzeta. Încă nu au fost determinate justificările care stau la baza acestei remarci, însă poţi fi liniştită, căci suzeta nu reprezintă un risc nici atunci când copilul adoarme cu ea în gură.
• Bineînţeles, orice bebeluş trebuie să fie supravegheat foarte atent de părinţii săi. Trebuie să te asiguri în orice moment că lucrurile din jurul lui nu îi pun viaţa în pericol. Unele mămici chiar se trezesc peste noapte şi verifică pulsul bebeluşilor.
2. Pentru alţi medici, SMSS nu mai este un mister. În urma cercetărilor pe care le-au făcut ei au constatat că unii bebeluşi se nasc cu anomalii ale celulelor nervoase, în speţă cele care produc şi utilizează serotonină. Din cauza acestora, reflexele bebeluşului nu se mai dezvoltă în mod normal. Mai mult, ele îngreunează trezirea din somn şi fac dificilă respiraţia celui mic.
Prin urmare, pentru a te asigura că iei toate măsurile necesare evitării apariţiei sindromului morţii subite a sugarului în cazul bebeluşului tău, cel mai bine este să ţii cont de sfaturile specialiştilor şi să le pui în aplicare! Nu uita că în primele luni este extrem de important să îl ţii sub supraveghere pe cel mic şi să te convingi că este în siguranţă.