Teama de nescunoscuti

Teama de nescunoscuti

0

Unii bebelusi nu au vreo problema cand trec din brate in brate, altii plang numai la vederea unor nescunoscuti. Ce se intampla si ce poti face:

Cei mai multi dintre bebelusi, chiar si cei foarte sociabili, dezvolta la un moment dat in preajma varstei de 6 luni o teama de necunoscuti.

Nu este nimic in neregula cu bebelusul tau. Aceasta este o perioada fireasca de dezvoltare. In functie de reactiile parintilor, aceasta etapa poate fi depasita cu usurinta, sau, dimpotriva poate crea premisele pentru o forma de anxietate de separare ceva mai serioasa, peste catva timp.

Cum ar trebui sa reactionezi

Nu forta bebelusul sa mearga in bratele unui necunoscut (pentru el), chiar daca este vorba despre persoane apropiate. Explica-le respectivilor ca cel mic trece printr-o perioada mai delicata si ca reactia nu are nimic de-a face cu persoana lor.

Daca vrei sa eviti o mica scena atunci cand bunica il ia in brate, incearca sa il obisnuiesti pe cel mic cu imaginea bunicii in intervalul in care nu o vede. Poate pentru tine, ca adult, 10-14 zile nu par cine stie ce perioada de timp, dar un bebelus nu are aceleasi coordonate de timp ca tine. Daca nu te vede in fiecare zi, chiar de mai multe ori, pentru un bebelus tot necunoscut esti pana spre finalul primului an, cand incepe sa stocheze amintiri despre fetele pe care le vede mai des in baza lui de date si sa te recunoasca si dupa o saptamana de la vizionarea trecuta.

Dati un timp de acomodare bebelusului – daca in loc sa re repeada sa il ia in brate, musafirii ar avea putina rabdare, dupa ce i-a vazut in reactie cu parintii lui, bebelusul va fi suficient de linistit si intrigat si este posibil ca la un moment dat sa intinda el bratele spre persoana respectiva, pentru a o studia mai de aproape.

Uneori, reactia de respingere a bebelusului este cauzata de un miros prea tare sau neplacut pentru el – un parfum prea puternic, mirosul de tigari sau de natafalina (pe care il au hainele vechi) il deranjeaza pe cel mic.

Este important ca mama sa fie linistita atunci cand musafirii ajung – bebelusul preia ca un burete starile de anxietate sau nervozitate pe care le simte mami si le amplifica. De multe ori, daca mama are o antipatie vizavi de o anumita persoana, bebelusul simte asta intuitiv si va refuza sa se imprieteneasca, chiar daca mama va insista de forma.

Este bine sa iei in serios, dar nu in tragic senzatiile celui mic. Daca vede ca ii respecti raspunsul si esti de partea lui, etapa in care priveste cu suspiciune necunoscutii va trece mai repede si mai usor pentru toti membrii familiei, iar micutul tau va redeveni sociabil si generos cu zambetele lui.