Un somn linistit

Un somn linistit

Cea mai importanta lectie pe care o inveti ca mama este ca nimic nu poate fi previzibil. Asa se intampla, ca in primele trei luni sa te adaptezi atat tu cat si bebelusul, dar este important sa ai asteptari realiste.

Stii deja ce ai de facut daca bebe te ‚cheama’ in miezul noptii. Stii ca trebuie sa pastrezi linistea, sa-ti hranesti bebelusul pe intuneric si sa mergi in pat in liniste. Ce altceva mai poti face? Iata mai jos.

Unele mame incurajeaza ideea de a fi alaturi de bebe de fiecare data cand iti solicita prezenta, in timp ce altele implementeaza reguli rigide. Nu uita ca este vorba despre bebelusul tau: nu trebuie sa faci nimic din ce nu-ti doresti. Dar pe de alta parte nu este ca la job: sa ceri explicatii, sa ti se dea sfaturi si traininguri si apoi, daca nu este pentru tine, sa poti foarte bine pleca.

Din fericire poti apela la un consultant in probleme de somn care poate veni acasa la tine. Fii foarte atenta, pentru ca exista o multime de cursuri si de traininguri online, si toate te invata sa-ti iei diploma in adormitul copilului. Asta inseamna ca probabil exista si consultanti care nu au tocmai o pregatire in ingrijirea bebelusilor. Ia in calcul ca aceasta persoana vine acasa, cunoaste copilul si te sfatuieste cu privire la acesta. Trebuie sa clarifici inca din start de ce anume ai nevoie de la aceasta persoana. Iata cateva intrebari pertinente:

Ce calificari aveti? Verifica ce presupune fiecare calificare si care este scopul trainingului. Spre exemplu, daca ai un bebelus care este alaptat, poate aceasta persoana sa presupuna ca problemele de somn ale micutului sunt legate de alaptare?

Aceasta persoana va face un chestionar al problemelor de sanatate, atat ale tale cat si ale bebelusului? Sau ca vedea problema de somn ca o problema de comportament? Daca suspecteaza ca problema de somn este relationata cu o posibila alergie alimentara, probleme in hranire sau de dezvoltare, te va conduce catre un alt specialist?

Te va sustine si iti va respecta credintele? Daca iti ofera solutii care suna destul de rezonabile, insa ai niste dubii, trece asta prin filtrul ratiunii proprii: este sigur pentru copilul meu? Este corect asa? Daca exista ceva care iti produce stres tie sau copilului tau, poti renunta. Nu uita ca tu esti singurul expert al copilului tau.

Daca micutul tau nu adoarme, incearca sunetele albe combinat cu leganatul. Cuvintele pe care le vei auzi precum ca este un obicei rau, sunt doar vorbe. Urmeaza-ti instinctul, orice ai alege sa faci in privinta copilului tau, fie ca este vorba despre a rezolva problemele de somn ale acestuia, sau ca vorbim despre alte aspecte ale vietii.