10 reguli de aur pentru cresterea unui copil, de la cel mai...

10 reguli de aur pentru cresterea unui copil, de la cel mai mare pedagog din istorie

Anton Makarenko este unul dintre cei mai apreciati pedagogi ai lumii. Alaturi de Maria Montessori, UNESCO l-a recunoscut ca educatorul care a pus bazele educatiei moderne. 

Site-ul Bright Side i-a adunat cele mai multe idei, intr-un articol, pe care eu l-am tradus si adaptat pentru voi.

  1. COMPORTAMENTUL TAU ESTE CEL MAI IMPORTANT ELEMENT AL EDUCATIEI COPILULUI

Nu presupune ca iti educi copilul doar cand discuti cu el, cand ii predai sau cand ii ceri sa faca ceva. Ii influentezi dezvoltarea in fiecare moment al vietii tale, chiar si atunci cand nu esti acasa.

Modul in care te imbraci sau vorbesti cu oamenii, modul in care te superi sau te bucuri, modul in care iti tratezi prietenii sau dusmanii, modul in care razi, chiar si modul in care citesti un ziar… toate astea conteaza enorm pentru un copil. El simte chiar si cea mai mica schimbare in comportamentul tau. Iti surprinde orice gand, fara ca tu sa-ti dai seama.

Daca esti grobian, daca bei prea mult sau, mai rau, ii insulti bunica sau mama, nici nu te gandi la educatie. Nu te pricepi deloc. Niciun sfat, nicio metoda nu te vor ajuta.

  1. EDUCATIA TREBUIE SA FIE SIMPLA, AUTENTICA, DAR SERIOASA

Modul in care iti educi copilul ar trebui sa se ghideze dupa aceste trei atribute. Seriozitatea nu inseamna sa fii, insa, suparat. Fii autentic, lasa-ti comportamentul sa se potriveasca momentului si realitatii din familia ta.

  1. FIECARE PARINTE TREBUIE SA STIE CLAR CE VREA SA VADA IN COPILUL LUI

Fii foarte clar in privinta dorintelor tale ca parinte. Gandeste-te bine la ele si vei afla unde gresesti. Nu te lasa descurajat, ai in fata multe cai corecte pe care inca nu le-ai abordat.

  1. TREBUIE SA-TI CUNOSTI BINE COPILUL. UNDE ESTE? CE FACE SI CU CINE?

Bineinteles, insa, ca trebuie sa-i dai copilului tau cat mai multa libertate. Copilul tau trebuie sa descopere si alte abordari sau idei, nu doar pe ale tale. Trebuie sa-ti ajuti copilul sa descopere bunatatea si raul din oameni si situatii, si sa lupte impotriva raului, in timp ce analizeaza realitatea. Acest proces natural nu poate avea loc intr-o bula.

  1. CHEIA EDUCATIEI ESTE ORGANIZAREA

Educatia nu iarta micile greseli. Educatia nu e cultivata bine cand apare indiferenta. Buna organizare te ajuta sa fii atent la fiecare mic detaliu. Micile detalii au loc tot timpul, in fiecare zi, in fiecare ora. Ele construiesc un comportament.

Educatia are nevoie de timp bine folosit, mai degraba, decat o mare cantitate de timp.

Articol preluat din taticool.eu.

Articole similare