15 sfaturi utile pentru a castiga respectul copilului tau

15 sfaturi utile pentru a castiga respectul copilului tau

Foarte multi parinti se plang de faptul ca, de cele mai multe ori, trebuie sa apeleze la pedepse pentru a se face ascultati de copiii lor. Cu “vorba buna” nu pare sa functioneze. A castiga respectul unui copil si a tine cont in acelasi timp de principiile de parenting pozitiv pare a fi o treaba complicata. Cum poti sa fii si afectuos si autoritar in acelasi timp? Pare contradictoriu! Intr-adevar, nu este simplu. Iata 15 reguli importante care sa te ajute sa castigi respectul copilului tau pe termen lung si sa ramai, in acelasi timp, un parinte bun, oferite de psihologul pentru copii, Monica Bolocan.

  1. Nu incerca sa devii prietenul copilului tau. Prietenia se bazeaza pe perceptia de egalitate. Devenind “egal” cu copilul tau, nu mai poti avea pretentia sa iti respecte autoritatea. Copilul tau are suficiente optiuni printre copiii de aceeasi varsta pentru a-si satisface nevoia de prietenie. Il poti ajuta, in schimb, sa isi construiasca prietenii de calitate in care sa invete sa ofere si sa primeasca, sfatuindu-l cum este mai bine sa procedeze in diferite situatii, dar lasandu-i libertatea de decizie in relatiile lui personale.
  2. Nu tolera obraznicia, minciuna, indolenta si lenea si nu permite escaladarea conflictelor prin discutii si negocieri interminabile. Atunci cand acestea se intampla, pune-le punct imediat, fara exceptie, afisand o atitudine ferma care sa-i sugereze copilului ca a calcat pe un teren minat.
  3. Fii logic, echilibrat si cu bun simt atunci cand il pedepsesti. Nimic nu frustreaza mai mult un copil ca o pedeapsa nemeritata sau exagerata primita de la parintele sau! Atunci cand copilul te percepe ca fiind injust, respectul lui fata de tine este afectat.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/parinti-pentru-parinti/15-sfaturi-utile-pentru-a-castiga-respectul-copilului-tau/