3 recomandări utile pentru îngrijirea corectă a bebelușului

3 recomandări utile pentru îngrijirea corectă a bebelușului

0

Dacă realitatea de a fi părinte pentru prima dată te ia prin surprindere, ar trebui să știi că și pentru nou-născut perspectiva adaptării la acest mediu de viață nu e tocmai ușoară, după cum se arată în cercetările psihologice moderne. Este bine de știut, în primul rând, că primul stadiu de viață al bebelușului durează din prima zi de naștere și până la împlinirea unui an și este o perioadă de dezvoltare accelerată. Dacă vrei să afli mai multe informații care să te ajute să înțelegi nevoile bebelușului tău și să îi poți acorda o îngrijire cât mai corectă, în oferim, în continuare, 3 recomandări utile.

 

  1. Atmosfera

Se recomandă ca în primul an de viață al bebelușului părinții să-și organizeze programul în funcție de necesitățile acestuia, pentru a-i asigura condițiile corecte și sănătoase de îngrijire, hrană și afecțiune.

Pentru a înțelege mai bine aceste aspecte, ar trebui să cunoaștem mai multe despre procesul de adaptare și dezvoltare a nou-născutului. În primele luni, bebelușul este asaltat de un flux neîntrerupt de senzații (sunete, lumini, umbre, temperaturi și mirosuri) care îl obosesc. Și asta în condițiile în care el suportă, în această perioadă, o serie de modificări neîncetate în organism, cum ar fi dezvoltarea oaselor capului care încă nu sunt unite și sunt fragile sau transformarea pielii, care inițial poate fi puțin vineție și acoperită de firișoare fine de păr (numite lanugo) care vor dispărea ulterior.

Sistemul nervos se dezvoltă treptat, în condițiile în care, la început, există doar câteva reflexe primare și involuntare de înghițit, supt, prindere sau de agățare. Bebelușul trăiește și suportă aceste transformări într-un ritm accelerat și obositor pentru el, de aceea va reacționa cu plâns și țipete la tot ceea ce îl deranjează, ca apoi să adoarmă subit.

 

  1. Hrana

Cercetările în domeniu au arătat că pentru bebelușii hrăniți cu lapte matern există un risc mai redus de apariție a infecțiilor și alergiilor, motiv pentru care ei nu au nevoie de ceai, apă sau alte lichide în perioada alăptării. Potrivit recomandărilor specialiștilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alăptarea exclusivă poate să dureze până la 6 luni, iar apoi să fie continuată, alături de o diversificare corectă, până la vârsta de 1 an.

Dacă în schimb se optează pentru utilizarea alimentației cu lapte praf, se impun reguli precise de preparare, hrănire și păstrare a acestui produs alimentar. Va fi necesar ca doctorul să controleze frecvent starea de sănătate a bebelușului, iar vasele, biberoanele și tetinele să fie bine sterilizate înainte de utilizare. S-a constatat că bebelușii au avut mai puține probleme cu colicii sau refluxul gastroesofagian după masă, datorită unor produse precum biberoanele avent, proiectate și realizate după tehnologii speciale.

Perioada de tranziție de la alimentația bazată pe lapte la diversificarea alimentației prezintă multe riscuri și vulnerabilități pentru bebeluși. În general, s-a constatat că bebelușii au o predispoziție pentru gustul dulce, în timp ce Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică recomandă introducerea cerealelor, nu mai devreme de 4 luni-7 luni.

 

  1. Igiena

Regulile de îngrijire și igienă pentru nou-născut presupun, în primul rând, crearea unui microclimat deosebit de curat. Atât patul, mobilierul, hainele, cât și celelalte lucruri destinate celui mic trebuie să fie dezinfectate frecvent. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii ar trebui să fie respectate câteva norme generale de igienă. Este foarte important ca, în fiecare dimineață, sau de câte ori este nevoie, ochii bebelușului să fie curățați cu tampoane din bumbac sterile, neiritante, umezite în puțin ser fiziologic. Totodată trebuie îndepărtate constant mucozitățile cu ajutorul unei pompițe nazale.

Un aspect esențial pentru curățenia celui mic este, în același timp, și baia care ar putea fi și un moment de relaxare și bucurie. Este necesar să se pregătească din timp toate lucrurile (prosoape, haine, scutece și produsele de îngrijire specifice) și să se verifice, cu ajutorul unui termometru, ca temperatura apei din cadă să fie de 37 grade. La început se curăță fața, ochii și urechile cu tampoane sterile. Apoi, se spală bebelușul cu un săpun cu ph neutru, evitându-se zona ochilor, după care are loc etapa clătirii.

Dacă toate aceste necesități biologice ale bebelușului sunt satisfăcute la intervalele de timp potrivite, cel mic va avea sentimentul că este în siguranță și iubit. Cercetările au arătat că prezența și afecțiunea maternă sunt vitale pentru bebeluș, în timp de lipsa dragostei materne sau despărțirea temporară de mamă poate produce tulburări de somn și indispoziții.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/baby-in-white-onesie-789786/