4 milioane lei ajutor din partea statului pentru fertilizare in vitro

4 milioane lei ajutor din partea statului pentru fertilizare in vitro

cuplu fericit (www.jenichiriac.ro)

cuplu fericit (www.jenichiriac.ro)Incepand de astazi, 800 de cupluri pot beneficia de sprijinul financiar al statului pentru demararea procedurii de fertilizare in vitro. 4 milioane de lei a alocat Guvernul programului national de fertilizare in vitro.

Programul va fi derulat prin cele doua centre de stat autorizate sa savarseasca astfel de proceduri de fertilizare in vitro, respectiv Maternitatea Panait Sarbu din Capitala si Spitalul Judetean de Urgenta din Cluj Napoca. Cu toate acestea, ministrul Sanatatii a mai precizat ca programul va mai putea fi derulat si la clinicile private care doresc sa faca parte din programul guvernamental si care impun conditii de siguranta la executarea procedurii de fertilizare in vitro.

Banii alocati de Guvern sunt de 1200 de Euro pentru fiecare procedura pentru fiecare cuplu. Cu toate acestea, tratamentul de dinaintea efectuarii procedurii de fertilizare in vitro nu va fi suportat de catre stat, care pot depasi uneori chiar si 1.000 de Euro.

Chiar si asa, sansele pentru reusita procedurilor de fertilizare in vitro nu sunt foarte mari, aproximativ 30% dintre cupluri putandu-si tine mai apoi copilul in brate. De aceea, statul s-a gandit sa stimuleze centrele de stat sau private in care se demareaza procedurile de fertilizare in vitro, primind astfel o bonificatie de 300 de Euro pentru fiecare reusita.

Pentru a intra in program trebuiesc indeplinite anumite conditii:

  • varsta va trebui cuprinsa intre 24 si 40 de ani;
  • unul dintre membrii cuplului va trebui sa fie cetatean roman, cu domiciliul in Romania;
  • unul dintre membrii cuplului va trebui sa fie asigurat la sistemul public de sanatate din Romania de cel putin doi ani;
  • cuplul trebuie sa fie casatorit de minim doi ani;
  • nici unul dintre parteneri nu trebuie sa aiba copii in viata;
  • indicele de masa corporala al femeii va trebui sa fie cuprins intre 20 si 30.