5 jucării care îi vor dezvolta imaginația micuțului tău

5 jucării care îi vor dezvolta imaginația micuțului tău

În ciuda aparențelor, jucăriile sunt mai mult decât simple obiecte care îți ajută copiii să nu se plictisească. Ele sunt instrumente care dezvoltă creativitatea, imaginația, abilitatea de a rezolva probleme și mintea analitică. Toate acestea sunt abilități vitale pentru a avea succes.

Jucăriile copilului tău pot avea o influență asupra dezvoltării acestuia și a succesului său în carieră. Spre exemplu, imaginația bogată din timpul copilăriei a fost corelată cu inovația din timpul vieții de adult, potrivit Psychology Today. Dr. Jennie Ito, psiholog specializat în dezvoltare, afirmă despre jucăriile care dezvoltă imaginația că „învață copiii să aibă o minte creativă și flexibilă și să aibă posibilitatea de a rezolva probleme, deoarece acestea nu implică un singur răspuns corect.” Astfel, în lipsa fricii de eșec, copiii au siguranța emoțională pentru a explora. Iată câteva sugestii de jucării care pot contribui la dezvoltarea imaginației copiilor:

Jucăriile Lego

Jucariile Lego sunt speciale din mai multe motive. Nu doar că sunt potrivite pentru toate vârstele, dar au făcut de-a lungul timpului obiectul mai multor studii conduse de sociologi, psihologi și economiști, pentru a observa rolul lor în îndeplinirea anumitor sarcini sau în terapie. Fiind o jucărie care îi oferă copilului tău abilitatea de a construi orice, acesta este încurajat să își imagineze un proiect și un plan de construcție, iar apoi să îl pună în practică. Chiar și atunci când construiește după macheta propusă de Lego, copilul tău este în continuare încurajat să își folosească abilitățile creative și analitice. Datorită varietății mari de produse, vei putea alege seturi Lego pentru orice categorie de vârstă, cu diferite personaje, clădiri sau obiecte sau seturi care să ofere libertate artistică.

 

Puzzle-uri

Altă jucărie de care te poți bucura împreună cu copilul tău, puzzle-urile sunt un instrument ideal de a încuraja creativitatea și gândirea logică a copilului. Micuțul va avea posibilitatea să rezolve problemele în ritmul său. Atunci când copilul tău face un puzzle, e bine să îl lași să își dezvolte propria strategie. De asemenea, precum toate jucăriile din această listă, vei avea posibilitatea să alegi un puzzle conform intereselor celui mic.

 

Figurine

Figurinele sunt alte jucării care oferă posibilități nelimitate copilului tău, îmbogățindu-i astfel imaginația. Poți opta pentru figurine care întruchipează oameni, animale, personaje fictive sau chiar mâncare. Pentru preșcolari, poți opta pentru mini figurine, fiind o mărime mult mai potrivite pentru ei. Acestea le oferă libertatea de a explora nenumărate situații fantastice. Figurinele în formă de mâncare sunt de asemenea recomandate pentru copii, deoarece inevitabil aceștia ajung să combine alimentele în moduri neașteptate.

 

Seturi pentru arte și abilități practice

Cele mai comune jucării, instrumentele de artă precum creioanele colorate, creioanele cerate, creta colorată, acuarelele, pensulele sau plastilina, sunt ideale pentru ca micuțul tău să își exprime creativitatea. O varietate mai mare de ustensile oferă mai multă inspirație copiilor și mai multe opțiuni creative. De asemenea, în prezent sunt disponibile o varietate de seturi de abilități practice, care le oferă copiilor posibilitatea să își construiască propriile accesorii sau să picteze și să decoreze obiecte.

 

Costume

Oferă-i posibilitatea copilului tău de a participa în poveștile lui preferate și de a încerca diferite personalități. Costumele îl vor ajuta să se pună în pielea oricărui personaj, fie acesta din povești sau din desene animate. Prin costume, imaginația celui mic poate fi dezvoltată, datorită exercițiului mintal de a se pune într-un anumit rol. În plus, îi vor oferi libertatea artistică de a se juca cu elementele costumului. De exemplu, o eșarfă poate fi atât o capă, cât și o fustă. Astfel, posibilitățile sunt nelimitate, iar copilul tău poate experimenta cu toate rolurile care îi stârnesc curiozitatea.

Sursă foto: Shutterstock

Articole similare