5 moduri prin care poti reduce stresul copiilor in vacanta

Crezi ca sarbatorile sunt stresante pentru tine? Ele pot fi la fel si pentru copilul tau. Aceste strategii va pot ajuta sa ii pastrati calmul copilului.

 

Sezonul sarbatorilor inseamna reunirea familiei. Totusi, agitatia constanta poate fi la fel de tulburatoare pentru copii, ca si pentru adulti.

Pentru inceput, este important sa recunoasteti daca copilul este stresat. Unele semne pot include:

 • iritabilitate crescuta sau furie
 • devine mai lipicios
 • mai plangacios sau vaicarit
 • probleme de somn (sau dormit prea mult)
 • simptome fizice precum dureri de cap si dureri de stomac
 • mananca mai putin sau mai mult
 • izolarea si / sau refuzul de a participa la activitati
 • comportament regresiv

Pentru a reduce stresul:

 1. Respectati rutina

Stim ca lucrurile sunt haotice. Mergi la cumparaturi, gatesti, planifici intalnirile pe zile si eventual calatoresti pentru a te revedea cu cei dragi. Este recomandat sa faceti tot posibilul pentru a mentine o anumita constanta. Copiii experimenteaza confortul printr-o rutina, astfel incat, pe cat posibil, este indicat sa ramana la aceleasi ore de somn, de masa si de culcare.

 1. Organizati-va programul impreuna

Dupa ce ati aflat planul familiei pentru ziua respectiva, oferiti copilului un program. Daca preferati sa nu creati un program propriu-zis este totusi o idee buna sa anuntati copilul in prealabil cand se vor intampla anumite lucruri. De exemplu, explicati ca familia va urmari un film preferat de vacanta dupa cina. Sau spuneti-i ca voi doi veti impacheta cadourile tatalui dimineata.

 1. Permite-i sa isi exprime sentimentele

Da-i copilului tau permisiunea sa vina la tine daca are nevoie. Chiar daca este doar pentru a se plange. Hartia si stiloul (sau creionul) sunt de asemenea utile. Da-i copilului tau hartie sa deseneze sau sa scrie despre orice il face sa se simta trist, suparat. A-i permite copilului sa-si exprime sentimentele ii ofera sansa sa-i elibereze emotiile.

 1. Asigurati-va ca vor face miscare

Exercitiile fizice determina creierul sa elibereze endorfine, substante chimice care pot reduce stresul. Deci, asigurati-va ca micutii  fac miscare in timpul zilei, indiferent daca mergeti la plimbare, va  jucati in  zapada sau puneti muzica si dansati prin casa.

 1. Invata sa spui „nu”

O modalitate de a evita o parte din nebunia asociata cu sarbatorile este sa renunti la unele activitati. Nu trebuie sa participati la fiecare adunare, iar dumneavoastra si copiii nu trebuie sa vedeti fiecare membru al familiei. O alta optiune este sa nu va luati mereu copilul cu voi. Puteti cere ajutorul parintilor pentru a-l supraveghea in perioada in care voi sunteti plecati.

 

 

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare