Alaptarea – perioada fundamentala pentru nou-nascut

[imagebrowser id=714]

Perioada de alaptare este importanta nu numai din punct de vedere fizic, ci si psihologic. Bebelusul se hraneste pentru a trai, asadar noi trebuie sa-i asiguram hrana fara sa tinem cont de cantitatea acesteia. Ne vom da seama de faptul ca totul functioneaza cum trebuie si ca laptele ii furnizeaza ceea ce trebuie din comportamentul sau: daca mananca bine, doarme, creste cat trebuie si isi face nevoile in mod regulat.

In primele doua saptamani, vom observa comportamentul alimentar al micutului. Astfel, vom decide daca acesta va fi hranit la san sau trebuie sa ii dam biberonul, vom constata daca este mancacios sau are apetitul scazut, si de asemenea ne vom da seama daca el prefera mesele dese si mai mici, sau mesele bogate si rare.

Trebuie sa-i lasam bebelusului libertatea de a alege in ceea ce priveste viata sa, pentru ca asa ii dicteaza instinctul.

Ne vom intreba cate mese sunt necesare pe zi. Trebuie sa il hranim pe micut de cate ori doreste el! Copiii care la nastere au o greutate medie ( pana in 3 kg si jumatate ) vor cere cam 6 mese pe zi. Cei care au sub 3 kg vor dori cam 8 mese pe zi. Numarul meselor depinde de atitudinea copilului de a manca mai mult sau mai putin, de energia lui, dar si de cantitatea de lapte produsa de mama. In concluzie, alegerea trebuie efectuata de catre copil si nu impusa de catre adulti!

Copilul isi stabileste orele la care vrea sa manance in functie de cand va simti nevoia. Intervalul de timp dintre mese va fi ales tot de catre bebelus. Nu exista un interval minim care trebuie respectat, mai ales in primele luni de viata ale micutului. De asemenea, nu este necesar ca el sa manance in fiecare zi la aceeasi ora. Pe masura ce ii oferim libertatea de a alege, vom constata ca el va adopta un anumit ritm si se va obisnui sa ceara hrana cam la aceleasi ore. S-a dovedit ca acei copii care sunt hraniti artificial par a fi mai punctuali, iar orele de supt sunt mai regulate.

Daca sunteti ingrijorata in ceea ce priveste alimentatia micutului, tineti un jurnal zilnic al alimentatiei sale. Copilul mananca atat cat vrea, dar vom observa ca isi va stabili singur un ritm regulat in scurt timp.

Cum ne vom da seama ca micutul vrea sa pape? Va incepe sa scanceasca, sa imite suptul, iar daca il veti ignora, atunci va incepe sa planga. Nu este bine sa-l lasati prea mult sa astepte, oferiti-i sanul sau biberonul!

Cat timp trebuie sa-l lasam pe copil la san? Este bine sa-l tinem cate zece minute la fiecare san. Va puteti ghida de asemenea si dupa ritmul de supt al sau: cand incetineste ritmul, schimbati sanul!

Putem sti daca micutul a supt destul lapte? Da! Va adormi fericit, fara a mai fi nevoie sa-l leganati. In cazul in care nu adoarme, mai dati-i putin lapte. El va manca pana se va simti satul. Daca vedem ca refuza biberonul, inseamna ca motivul scancetului este altul.

Suptul stimuleaza producerea de lapte matern, dar nu in cantitati prea mari de fiecare data.

Cel mai bun aliment pentru copil este laptele matern si este foarte bine daca toate mamele isi pot hrani bebelusul la san. Atunci cand nu vom reusi sa facem acest lucru, fie din cauza problemelor de sanatate sau a lipsei producerii laptelui, nu va simtiti frustrata sau stanjenita, mai ales daca ati facut tot ce v-a stat in putinta!

Daca il veti hrani pe micut cu lapte artificial, nu veti compromite in niciun fel cresterea lui, pentru ca toti copiii cresc la fel de bine si cu acest tip de lapte.

Avantajele laptelui matern:

–         copiii nu primesc substante care provoaca alergii;
–         furnizeaza anticorpi;
–         este disponibil oricand;

Dezavantajele laptelui matern sunt minore:

–         programul de masa poate fi neregulat;
–         perioada de trecere la intarcare poate fi mai grea;
–         necesitatea administrarii suplimentelor de fier;

Ce inseamna alaptarea mixta? Cand o mama apeleaza la laptele artificial deoarece nu poate satisface necesarul de lapte al bebelusului prin alaptarea la san. Ne putem da seama usor de acest lucru, observam ca micutul nu doarme dupa masa, plange si vrea din nou sa manance. Intr-un astfel de caz, vom alapta copilul la san aproximativ 20 de minute, dupa care ii vom da biberonul. Alaptarea mixta se va transforma cu timpul in alaptare artificiala.

Un sugar nu trebuie sa respecte in mod riguros orele de masa, el trebuie sa fie hranit atunci cand simte nevoia.

Putem continua alaptarea la san cat timp avem lapte. Daca beneficiati de lapte din plin, puteti face acest lucru pana in luna a sasea.

Copilul nu are nevoie in mod normal de alte lichide. Laptele contine apa in proportie de 87%, prin urmare ii vom da sugarului mai multa apa vara, cand este mai cald.

Este indicat sa administram vitamine nou-nascutului? In primele 3 luni ii vom da vitamina K si in primele 7 luni vitamina D, indiferent de modul in care il alaptam pe micut.

Care este diferenta dintre regurgitare si vomitare? Regurgitarea presupune eliminarea unei cantitati mici de lapte, care murdareste hainutele, pe cand vomitarea inseamna eliminarea violenta a unei cantitati mari de lapte, uneori cu jet zgomotos. Nu trebuie sa ne ingrijoram daca bebelusul regurgiteaza la un anumit timp dupa ce a mancat, insa trebuie sa stim ca acest lapte este putin inchegat si insotit de un zer de culoare galbuie.

Sursa foto:minijougeryan.skyrock.com si www.e-sante.fr

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare