"Alice in tara minunilor" la Tandarica

"Alice in tara minunilor" la Tandarica

0
alice in tara minunilor (www.th3sha.files.wordpress.com)

alice in tara minunilor (www.th3sha.files.wordpress.com)Incepand cu 23 mai, “Alice in tara minunilor” ruleaza la teatrul Tandarica din Bucuresti.

Romanul fantastic  “Alice în țara minunilor” a fost scris în 1865 de scriitorul englez Lewis Carroll și spune povestea unei fetițe pe nume Alice care stand pe o bancă cu sora ei vede un iepure cu ceas si il urmareste, căzând intr-o vizuină. Ajunge intr-o sală cu o masă pe care se afla o cheiță care deschide o ușă spre o gradină superbă, insa Alice este prea mare pentru a intra. Atunci, bea dintr-o sticluță și se micșorează, însă uită cheia pe masă. Lumea fascinantă imaginată de Lewis Carroll ca spațiu pentru povestirea aventurilor lui Alice a trezit mereu curiozitatea copiilor, care își doreau să mai audă măcar o parte din intâmplările prin care trecea micuța eroină. Universul din Țara Minunilor face ca necunoscutul și neințelesul să pară familiar, logic și cu siguranță foarte amuzant. Dacă Alice poate să treacă prin această lume, să trăiască in ea și să își facă prieteni, atunci orice devine posibil, iar imaginația copiilor poate să treacă dincolo de limitele impuse de lumea adulților. Lewis Carroll nu și-a imaginat nici o clipă că incercările sale de a scrie povesti pentru copii se vor dovedi un succes mondial. Dar cate generatii nu au pășit pe urmele lui Alice, în căutarea Iepurelui Alb, prăbușindu-se în subteran, trecând prin Sala Ușilor, așezându-se cuminți alături de Iepurele de Martie, Bursucul Somnoros și Pălărierul Nebun pentru a bea un ceai și a mânca o tartină, jucand cricket cu păsări flamingo sau examinându-i pe soldații-cărți de joc, care vopseau trandafirii in culoarea preferata a reginei. Nenumărate generații de copii au visat cu ochii deschiși în timp ce citeau sau ascultau povestea, dorindu-și să danseze cadril cu țestoasă și grifonul, să asiste la grandiosul proces de la final, să se imprietenească pentru totdeauna cu pisica de Cheshire. Orice ar fi făcut, cu toții și-ar fi dori să ajungă în lumea lui Alice.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

“Alice in tara minunilor” a fost tradusă în 125 de limbi și a constituit sursă de inspirație pentru numeroase versiuni teatrale și cinematografice de la un film din 1903, versiunea Disney din 1943 sau mai recent pentru filmul lui Tim Burton din 2010 sau adaptări pe Broadway LEWIS CARROLL (1832-1898) A fost scriitor, matematician, logician, diacon anglican și fotograf englez. Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. “Alice în țara minunilor” și “Prin oglindă” sunt cele mai cunoscute lucrări ale sale.

Personalitate controversată datorită orientărilor sale politice și religoase, considerat genial de unii critici, Lewis Carroll rămâne “tatăl” unuia dintre cele mai iubite romane pentru copii și adolescenți și de ce nu și pentru adulți.

CINE ESTE ALICE? Lewis Carroll a spus că Alice este un “personaj fictiv și nu unul real”. Adevărul este că modelul a fost fetița unor prieteni de familie, Alice Liddell. Eroina cărții lui Carroll este o fetiță nostimă,curioasă, care se comport ca un copil ceva mai mare decăt vărsta ei. Visează cu ochii deschiși, chiar și în miezul zilei, să găsească “o lume a ei”. Este binecrescută, manierată, politicoasă, iubitoare de animale, gata oricând de joacă.
Fara comentarii

Lasa un comentariu