[imagebrowser id=726]
O alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii este un element esential pentru buna desfasurare a acesteia. Atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru viitorul bebelus, alimentatia echilibrata si sanatoasa sunt deziderate foarte importante.
Primele 3 luni de sarcina sunt adesea insotite de fenomene digestive neplacute precum dureri de stomac, stare de voma, diaree, inapetenta. Acestea fac subiectul unui sindrom bine cunoscut-dizgravidia de prim trimestru. Aceste manifestari pot sa dispara din a patra luna sau pot sa persiste si astfel sa ofere un discomfort permanent femeilor insarcinate.
O alimentaie sanatoasa pe parcursul sarcinii presupune un aport nutritiv corespunzator, vitamine si minerale in cantitati mai mari datorita nevoilor crescute in special acid folic sau fier. Exista suplimente alimentare care contin astfel de elemente, dar este de preferat ca femeia insarcinata sa aiba un aport corect al acestor vitamine si minerale printr-o alimentatie echilibrata. O serie de alimente pe care, pana sa ramana insarcinata, o femeie putea sa le consume fara probleme devin acum greu de tolerat. Acest lucru se intampla deoarece fie la acele alimente avea intoleranta alimentara, dar aceasta nu era manifestata clinic, fie e o intoleranta noua, aparuta la alimente pe care organismul le tolera inainte.
Sarcina s-a dovedit a fi un posibil moment declansator al unor intolerante alimentare pe care o persoana nu le avea pana in acel moment. Stresul emotional puternic, o interventie chirurgicala de anvergura sau un alt eveniment cu impact puternic asupra organismului pot declansa o serie de intolerante alimentare, cu atat mai mult cu cat in perioada respectiva se consuma in cantitati crecute un anumit tip de aliment. Femeile insarcinate pot astfel sa prezinte noi intolerante alimentare care sa se adauge celor vechi si frecvent destul de dificil de depistat. Asta deoarece in cazul intolerantei alimentare reactia poate sa nu apara imediat dupa consumul alimentului incriminat. Pot trece cateva ore, poate o zi pana la aparitia reactiilor neplacute.
York Test-ul este un test de intoleranta alimentara de mare sensibilitate si specificitate care poate depista alimentele la care o persoana poate avea intoleranta alimentara si in plus gradul de intoleranta de la usor la sever pentru fiecare dintre aceste alimente. Presupune o metoda simpla si non-invaziva, prin prelevarea unei probe de sange din deget. Fiind un serviciu complet, o data cu aflarea alimentelor care ne fac rau si care este gradul de intoleranta, se beneficiaza de consultanta si de o dieta personalizata.
Depistarea intolerantei alimentare trebuie facuta inainte ca o femeie sa ramana insarcinata pentru a avea o dieta personalizata, sa stie ce alimente e bine sa nu consume pentru a evita neplacerile pe care acestea le pot crea. In afara fenomenelor digestive (dureri de stomac, greturi si varsaturi, balonare, tulburari de tranzit) intoleranta alimentara se manifesta prin eruptii cutanate, senzatie de oboseala, dureri migrenoase, dureri articulare. In plus un test de intoleranta alimentara ar fi util de efectuat dupa nastere, deoarece pot aparea noi intolerante in timpul sarcinii si care pot fi depistate de York Test. Pe baza testului de intoleranta alimentara se vor exclude o perioada de timp, indicata de medic, alimentele fata de care exista intoleranta alimentara cu obtinerea unei ameliorari semnificative a simptomelor pana la disparitia acestora.
Orice contact al organismului cu un aliment la care exista intoleranta alimentara reprezinta un stres pentru acesta care se va reflecta atat in starea generala a femeii insarcinate cat si aspura fatului. De aceea o alimentatie sanatoasa pe perioada sarcinii presupune cunoasterea alimentelor benefice, care se pot consuma fara probleme si a celor la care exista intoleranta si pe care este indicat ca femeia insarcinata sa le evite.
Stefan Ionut – Dr. Consultant in nutritive
Phone: 021.210.26.26 / 0725.444.445
Mail: info@yorktest.ro