Aparitia primilor dinti – o cauza de ingrijorare?

[imagebrowser id=727]

Cresterea dintilor reprezinta un moment important din viata bebelusului. Ca toate evenimentele esentiale din existenta copilului, aparitia dintilor sta sub semnul intrebarii al majoritatii. Acesta este motivul pentru care mamele adreseaza foarte multe intrebari privind acest argument. Mai intai, trebuie sa stim ca aparitia dentitiei se imparte in doua categorii: dintii care cad, „dintii de lapte”, adica cei care se schimba, care apar la nou-nascuti, si dintii permanenti, care apar in jurul varstei de 6 sau 7 ani.

La ce varsta trebuie sa apara primul dintisor?

Aparitia primului dinte are loc in general in luna a sasea de viata. Este posibil totusi ca primul dintisor sa apara mai tarziu la unii copii, mai exact catre luna a 8 a sau a 9 a. Sunt si cazuri mai rare cand primul dinte apare in luna a patra sau a cincea, fara ca acest lucru sa fie semnul vreunei anomalii. De fapt, dentitia este reglata de factorii ereditari. Intarzierea sau aparitia mai precoce a primului dinte este mereu legata de o situatie asemanatoare la unul dintre parinti.

Dentitia apare in functie de o schema egala pentru toti copii?

Sunt cazuri cand aparitia dintilor nu respecta succesiunea prevazuta de schemele de referinta, pe care le intalnim in diferite carti. Altfel spus, pot sa apara mai intai incisivul superior sau incisivul inferior, sau chiar molarii inaintea incisivilor. Astfel de evenimente vor reveni la normalitate si au legatura cu factorii ereditari.

Cand se completeaza dantura care se schimba?

In general, dantura ce se schimba se completeaza, pana in a treizecea luna de viata. Nu putem vorbi despre o limita nici in acest caz si exista totusi o anumita diferenta de la copil la copil.

Inceperea cresterii dintilor este semnalata de prezenta „balelor”?

Copilul „face bale” cam in luna a treia, deoarece creste activitatea glandelor producatoare de saliva (numite glande salivare). Multi interpreteaza acest fenomen ca inceput al aparitiei dintilor, si considera ca sunt provocate de o iritare a gingiilor, care stimuleaza deci producerea unei cantitati mai mari de saliva. De fapt, cantitatea de saliva nu este determinata de faptul ca apar dintii, ci de faptul ca bebelusul nu a invatat sa isi inghita inca saliva.

Aparitia dintilor duce la aparitia unor indispozitii?

In general, aparitia dintilor se desfasoara fara probleme deosebite. Intr-o buna zi, mama va observa un zgomot ciudat atunci cand ii da copilului sa manance cu lingurita sau, punandu-i un deget in gura, simte un dintisor dur si taios. Primul dintisor iese in cele mai multe cazuri in liniste si fara sa ne asteptam. Alteori, cresterea dintilor poate fi insotita de o perioada scurta, de aproximativ doua sau trei zile, de agitatie urmata de scaderea poftei de mancare, un scurt episod cu diaree, o usoara crestere a temperaturii. Putem afirma ca si cu privire la tulburarile dentitiei exista deosebiri de interpretare intre specialisti. Medicii pediatri cei mai intransigenti nu accepta existenta vreunei legaturi intre dentitie si unele tulburari (febra, diaree, agitatie pe termen scurt), cu execptia unei jene atunci cand, in propriul ambient familiar, copiii prezinta aceste fenomene in mod clar. Ivirea unui dinte poate provoca, in unele cazuri, mici tulburari locale, ca de exemplu o iritatie gingivala, ce poate fi dureroasa. O astfel de indispozitie provoaca tensionarea copilului care, poate sa demonstreze un moment de slabiciune fizica. Exista si posibilitatea aparitiei unor probleme inflamatorii ale gatului sau tulburari intestinale, dar nu grave, ci trecatoare. Daca problema va fi examinata in acest mod, atunci este evident ca trebuie sa consideram dentitia drept cauza unora dintre aceste inconveniente minore. Este gresit totusi sa atribuim aparitiei dintilor fenomene de o mare relevanta, ca de exemplu febra cu durata mai mare, amigdalita, bronsitele si episoadele lungi de diaree.

Este bine sa utilizam calmante impotriva durerii de dinti?

Unii medici au dubii cu privire la eficacitatea reala a calmantelor impotriva durerii de dinti. Se intampla adesea ca aceste produse, de indata ce sunt aplicate, sunt diluate de saliva, fapt pentru care ar trebui aplicate in mod continuu. Ele nu par a fi in concluzie nici utile si nici comode, deci nu merita folosite.

Cum vom mentine igiena dentara a sugarului?

Puteti utiliza o fasa, pe care o infasurati in jurul degetului, si o treceti, cu blandete, peste dintisori, sau o mica spatula moale si umezita, dar fara pasta de dinti. Multe dintre mamici au o atitudine excesiva privind curatarea dintisorilor nou-nascutilor. Este un lucru bun, dar nu trebuie totusi sa exageram. Nu trebuie sa fim preocupati de igiena dentara peste masura in detrimentul igienei corporale. Igiena inseamna sa avem grija ca bebelusul nostru sa fie curatat atat in exterior, dar si in cavitatea bucala.

Sursa foto: www.planet.vertbaudet.com si www.plurielles.fr

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare