Beneficiile laptelui in alimentatia copiilor

Beneficiile laptelui in alimentatia copiilor

0

Atat timp cat micutul este in crestere, rolul laptelui este clar: ajuta la fixarea calciului in organism, la dezvoltare si forta, cu alte cuvinte este produsul alimentar ce nu trebuie sa lipseasca din hrana bebelusului. Cercetatorii au aruncat o privire mai atenta la beneficiile produselor lactate, iar acest lucru a confirmat nevoia laptelui in alimentatia copiilor. Text: Ioana Pelin

 

Children-breakfast-in-milkCand copiii au nevoie de lapte?
Laptele de vaca nu este digerat bine de copiii sub 12 luni, fiind lipsit de substante nutritive esentiale pe care le furnizeaza laptele matern si formula.Trebuie stiut ca lapte de vaca, in formula pe baza de lapte de vaca, este sigur pentru copii.

Lapte integral sau scazut in grasimi?
Pana cand copilul tau ajunge la varsta de 2 ani, are nevoie de lapte integral. „El are nevoie de grasime pentru dezvoltarea creierului”, spune Frank Greer, MD, presedinte al Academiei Americane de Pediatrie privind nutritia. O posibila exceptie: daca copilul creste in greutate prea repede pentru inaltimea lui, pediatrul poate recomanda trecerea la lapte degresat inainte de varsta de 2 ani. In caz contrar, treceti la lapte de 2% sau 3,5% grasime, la varsta de 2 ani, pentru a muta copilul mai aproape de o dieta cu cantitati moderate de grasimi si colesterol. Atat timp cat el nu are o problema de greutate, el poate bea lapte cu 3,5% grasime pe termen nelimitat, mai degraba decat sa treaca la laptele degresat. Copiii au nevoie de grasime pentru dezvoltarea sistemului nervos timp de mai multi ani.

Laptele este bun pentru oasele copilului
Studii recente iau in calcul efectele pe termen lung ale produselor lactate, ajungand la rezultate mixte. „Stim ca trei factori determina oase puternice: genetica, activitatea fizica si calciu,” spune Dr. Greer. „Si laptele este sursa numarul unu de calciu.” Laptele este, de asemenea, imbogatit cu vitamina D, un alt jucator important in sanatatea oaselor, si are alte elemente nutritive vitale, inclusiv proteine, fosfor, vitamina A si unele vitamine B.

Cat de mult este suficient?
Recent liniile directoare dietetice din SUA au ridicat numarul de portii recomandate de produse lactate de la doua la trei pe zi, pentru copiii intre 4 si 8 ani. Inca doua portii pe zi pentru copiii sub 4 ani, iar pentru copiii de 9-18 ani, patru portii. O cana de lapte sau iaurt sau 30 grame de branza inseamna o portie. Tineti cont de faptul ca toate produsele lactate nu sunt create egal. Iaurtul, de exemplu, are mai multe proteine ​​si, uneori, are mai mult calciu decat laptele, dar este rareori imbogatit cu vitamina D.