Cand este pregatit copilul pentru independenta

Cand este pregatit copilul pentru independenta

O mama a intrebat intr-o zi un specialist daca micutul sau in varsta de sapte ani este suficient de mare incat sa mearga la o toaleta publica neinsotit. Urma sa plece intr-o vacanta si se intreba daca este in siguranta sa-i permita copilului aceasta independenta, mai ales in aeroport.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Intotdeauna au fost discutii aprinse pe tema „Ce ar trebui sa-i permit copilului sa faca si ce nu”. Intr-un stat din America, protectia copilului a luat doi copii care se jucau singuri in parc. O alta mama a fost arestata pentru ca si-a lasat copilul in varsta de noua ani sa se joace nesupravegheat. Care este varsta ideala la care ii poti permite celui mic sa iasa singur in parc? Cand este copilul pregatit pentru independenta?

Nu exista reguli scrise cu negru pe alb, iar legile anumitor state sunt de cele mai multe ori vagi sustinand faptul ca cei mici ar trebui sa fie supervizati la orice varsta. Asadar cum decizi care este varsta potrivita la care cel mic poate avea voie sa iasa singur afara?

Medicii pediatri vad o multime de tipologii de copii si este interesant cat de diferiti sunt acestia. Unii copii cu varsta de sase ani stiu sa pregateasca masa sau sa ajute la spalatul vaselor, in timp ce altii nu reusesc nici sa se pregateasca pentru scoala.

Fiecare copil se dezvolta si se maturizeaza in ritmul sau. Asta inseamna ca fiecare copil va interpreta acordarea acestei independente in mod diferit. Unui copil care este constient de mediul inconjurator si riscurile pe care le aduce acesta i se poate oferi credit pentru a merge la baie singur, incepand de la o varsta mai mica. Totul este legat de cat de bine iti cunosti copilul.

Iti poti ajuta copilul sa capete independenta mai devreme? In multe cazuri, ghidarea care vine din partea ta il poate ajuta foarte mult. Atunci cand traversati, se uita si in stanga si in dreapta? Daca nu face asta, reaminteste-i constant cat este de important. Aminteste-i ce atitudine ar trebui sa aiba cand un strain se apropie de el la baie si il intreaba ceva si sfatuieste-l cu privire la modul in care ar trebui sa se comporte.

Pana la urma, copilul va lua deciziile sale, doarece lumea nu se reduce la scoala si la locul de joaca. Exista tentatii mai aproape decat ai crede, chiar acasa, pe internet, sau mai tarziu, in adolescenta, in grupul de prieteni care ii ofera un nou drog.

Chiar si gemenii sunt diferiti, multe mamici sustin acest lucru si le permit acestora sa devina independenti in momente diferite din viata lor, in functie de momentul in care acestia sunt pregatiti. Atunci cand va veni momentul, trimite-l pe cel mic sa cumpere o cutie cu lapte si vei vedea ca se intoarce acasa cu zambetul pe buze.
Fara comentarii

Lasa un comentariu