Cand se activeaza mirosul la bebelusi?

Cand se activeaza mirosul la bebelusi?

0

Multa lume crede ca viata unui sugar se reduce la mancare si somn. Si la plansete atunci cand aceste nevoi nu sunt satisfacute pe deplin. Cu toate acestea, cercetarile asupra dezvoltarii bebelusilor au relevat faptul ca cele 5 simturi (vaz, auz, miros, gust si tactil) sunt prezente inca de la nastere, iar copilul le foloseste din plin.

baby_wallpaperSe spune ca nou-nascutul isi recunoaste mama dupa miros, ca adora sa fie alintat, ii place sa suga la san si sa fie tinut in brate. Cu alte cuvinte bebelusul isi foloseste toate simturile pentru a trece prin aceste etape.

Mirosul este unul dintre primele simturi care se activeaza la fat. El apare intre saptamanile 11 si 15 de sarcina. In primele saptamani sau chiar luni de viata, cel mai important lucru pentru un bebelus este sa simta mirosul mamei. Dar totusi nu poti sa stai in permanenta lipita de el. Care este solutia in acest caz? Inveleste bebelusul de fiecare data cu aceeasi paturica. In felul acesta paturica se va imprima cu propriul lui miros, iar cel mic se va simti fericit si protejat.

Un tricou de-al mamei pe care copilul sa-l aiba in preajma trebuie sa ramana „o paturica de ocazie”, de exemplu atunci cand copilul isi petrece cateva zile la bunici.
Probabil ca te intrebi, in aceasta situatie, daca este o idee buna sa speli in mod regulat paturica lui favorita. Da, spal-o, pentru ca este mai putin grav pierderea mirosului, decat multimea de bacterii pe care cel mic le suge din paturica.
Este inutil sa-ti dai copilul cu parfum, mai bine lasa natura sa-si urmeze cursul. Dar asta nu inseamna ca este interzis ca cel mic sa simta mirosuri puternice, cum ar fi scortisoara, foile de dafin sau cuisoarele.