Tratamentul icterului nou-nascutului

Tratamentul icterului nou-nascutului

0
nou nascut

nou nascutTratamentul icterului nou-nascutului este necesar inca din momentul aparitiei sale, cazurile mai grave necesitand spitalizarea si supravegherea medicala permanenta.

Hiperbilirubina sau icterul la nou-nascuti este un semn al surplusului de bilirubina secretata de organism in timpul celor noua luni de viata, ce va trebui eliminata imediat dupa nastere pentru sanatatea celui mic.
In functie de modul de colorare al tegumentelor si de rezultatele analizelor de sange, medicii ii pot introduce nou-nascutului tratamentul necesar pentru eliberarea bilirubinei din sange cat mai rapid. In cazuri rare in care bilirubina nu poate fi eliberata, nou-nascutul poate ramane cu sechele grave de auz, vaz sau chiar retard mintal.
Cea mai des intalnita metoda de tratament al icterului nou-nascutului este fototerapia. Aceasta presupune folosirea unei lumini fluorescente cu ajutorul careia organismul reuseste sa elimine excesul de bilirubina intr-un termen scurt.
Introducerea bebelusului in aparatul in care este folosita fototerapia ii poate oferi mamei posibilitatea de a fi alaturi de nou-nascut in orice moment al zilei.
Fototerapia este periculoasa pentru ochii bebelusului, asa incat acestia vor sta in acest dispozitiv cu ochii acoperiti. Un asemenea lucru nu este un impediment pentru nou-nascut, inca neobisnuit cu lumina naturala a zilei.
Tehnicile moderne au avansat atat de mult incat au permis folosirea fototerapiei acasa. Cu toate acestea, parintii trebuie sa dea dovada de multa prudenta si de insusirea tehnicilor de baza ale folosirii aparatului.
In cele mai grave cazuri, cand bilirubina nu este eliminata, iar riscurile pierderii celulelor rosii sunt mari, medicii pot recomanda transfuzia de sange.
Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, icterul nou-nascutului trece aproape neobservat inca din primele zile de viata.