Care sunt factorii care pot afecta travaliul

Care sunt factorii care pot afecta travaliul

0

care-sunt-factorii-care-pot-afecta-travaliul

Picture 1 of 2

Tara noastra se afla la coada listei intr-un top al nasterilor naturale din Europa. Trebuie sa stii ca in timpul operatiei de cezariana riscurile atat pentru mama, cat si pentru copil sunt mult mai mari decat in cazul nasterii naturale. Daca te-ai hotarat sa nasti normal, in primul rand felicitari, iar in al doilea rand iti recomand sa citesti despre factorii care pot afecta travaliul.

Dimensiunea capului copilului

Se stie ca oasele capului copilului nu sunt inca inchise, motiv pentru care acesta se poate mula dupa forma si dimensiunile pelvisului, pe masura ce coboara prin vagin. Cand capul se misca pe un diametru prea mic, acest lucru poate prelungi travaliu si creste intensitatea disconfortului.

Pozitia fatului

Nasterea este mai usoara daca fatul este cu capul in jos, cu barbia bagata mult in piept. Copiii nu sunt intotdeauna pozitionati in acest fel, uneori ei sunt cu picioarele sau fundul in jos sau pot sta chiar transversal in uter.

Capacitatea colului uterin de a se dilata

In unele cazuri, destul de rar, colul nu se poate subtia si dilata. In majoritatea travaliilor, colul se deschide conform asteptarilor, dar viteza de dilatare poate varia considerabil.

Abilitatea ta de a impinge

Intrucat utilizezi muschii abdominali pentru a facilita expulzia copilului, cu cat esti intr-o forma fizica mai buna cu atat mai mult poti contribui la expulzie, iar travaliu va dura mai putin. Daca ai un travaliu lung si esti obosita, atunci vei impinge cu o eficienta mai mica.

Atitudinea fata de travaliu

Daca ai o atitudine pozitiva, stii la ce sa te astepti si ai incredere in echipa medicala, atunci esti pregatita sa iei parte activ la travaliu si nastere. Viitoarele mamici care sunt speriate sau anxioase in legatura cu travaliu si nasterea au dificultati mai mari. Aceasta din cauza ca stresul determina o serie intreaga de reactii fiziologice in organism care vor interfera cu travaliul.

Medicamentele

Anumite medicamente pentru calmarea durerii pot atat stimula cat si inhiba travaliul. Unii medici sunt de parere ca, daca se adiministreaza de la inceput calmante, vei fi mai odihnita si mai pregatita pentru efortul care te asteapta. Dar daca medicamentele incetinesc travaliul sau inhiba capacitatea ta de a impinge, ele isi anuleaza efectul benefic.

sursa foto: medindia.net si girlishh.com