Câte beneficii încap într-o conservă?

A venit primăvara și, odată cu ea, dorința de a-ți diversifica meniul și de a mânca mai „uşor”. În afară de fructe și legume, care sunt super alimentele care aduc valoare dietei tale? Este și peștele unul dintre ele? Ia în considerare un peşte mic, dar puternic și hrănitor, precum şprotul.

 

Şprotul este deosebit de bogat în:

  • proteine care construiesc și mențin fiecare celulă din corp
  • acizi grași omega-3 care previn și reduc dezvoltarea bolilor cardiovasculare și ajută la buna funcționare a creierului
  • vitamina D atât de necesară pentru echilibrarea calciului în organism, care menține sănătos sistemul osos
  • seleniu care luptă împotriva proceselor chimice dăunătoare din organism

Știai că şprotul și sardinele sunt sub-specii ale familiei de hering? Câte lucruri cunoști despre Estonia? În afară de faptul că este o țară baltică și, de aici, legătura cu peștele. Şprotul este popular în bucătăria slavă pentru că Marea Baltică este plină de astfel de peștișori. Atât de mult le place estonienilor gustul acestui peşte mic și gri, încât una dintre rețetele lor populare, kiluvõileib, a fost folosită ca să spargă recordul mondial la cel mai lung sandviș cu șprot.

 

Cum mănânci şprotul? Cel mai la îndemână e să-l cumperi la conservă fie că îți place să îl consumi în ulei pentru a-i intensifica savoarea, fie în sos tomat pentru un gust mai catifelat. Dacă nu ai timp să gătești și vrei să mănânci pe fugă ceva sățios, iată 3 moduri foarte simple de a consuma şprot:

  1. pune câteva bucăţi de EVA şprot în ulei vegetal pe o felie de pâine neagră integrală, cu câteva frunze de salată sau spanac și cu un strop de zeamă de lămâie
  2. alături de un piure de cartofi pe care ai pus câteva semințe de susan adaugă câteva fileuri de șprot în ulei vegetal
  3. poți să pisezi cu furculița bucățile dintr-o conservă EVA şprot în sos tomat și să le adaugi în pastele proaspăt fierte.

 

În schimb, dacă ai timp de un preparat cu șprot ceva mai sofisticat, încearcă Salata Mimoza, recomandată de chef Liviu Balint, ambasador Podravka România. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 conservă șprot EVA în ulei vegetal
  • 200g maioneză
  • 2 ouă
  • 4 morcovi
  • 4 cartofi
  • 3 cepe mici
  • verdeață pentru decor

Fierbe ouăle până devin tari, separă albușul de gălbenuș, iar apoi pasează-le separat cu furculița. După ce ai fiert cartofii și morcovii cu tot cu coajă, decojește legumele și dă-le pe răzătoare, apoi pune compoziția pe platouri diferite. Taie în cubulețe mici ceapa decojită. Pe o farfurie, așează şprotul și pune toate ingredientele în straturi, cu o matriță cilindrică, în următoarea ordine: ceapă, șprot, cartofi, morcovi, albuș, gălbenuș. Nu uita să pui maioneză peste fiecare strat. Scoate matrița, decorează cu niște verdeață și savurează rezultatul!

 

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare