Ce abilitati ar trebui sa dezvolte copilul pana la varsta de 6 ani

Copilul tau este pe drumul cel bun? Verificati daca a insusit aceste abilitati majore de dezvoltare.

Aceste abilitati ar trebui dezvolate la copii in perioada prescolara, intre 3 si 6 ani.

 

Dezvoltarea limbajului

Cand copilul tau leaga chiar si doua cuvinte impreuna, incearca il implici intr-o conversatie. Cu cat vorbesti mai mult cu el, cu atat vocabularul sau va fi mai mare, asa ca incearca sa-i extinzi gandurile. Daca spune: „Camasa mami”, raspunde: „Da, aceasta este camasa mamei. Este rosu si are o pata, nu-i asa? ” Cand cititi impreuna o carte, indicati cuvintele pe masura ce le spuneti, folositi efecte sonore pentru a-i spori interesul pentru poveste si puneti intrebari despre ceea ce ati citit dupa ce ati terminat (chiar daca el nu poate raspunde).

Dexteritatea

Utilizarea tacamurilor la fiecare masa il ajuta pe copil sa practice o abilitate importanta si sa stimuleze independenta. Desi este mai dezordonat decat atunci cand il hranesti tu, lasa-l sa se descurce singur.  Astfel il vei ajuta sa inteleaga semnificatia orei mesei si il incurajeaza sa imite ceea ce fac oamenii mari la masa. De asemenea, puteti sa il lasati sa se imbrace sau dezbrace sau chiar sa se incalte, chiar daca n-o sa reuseasca din prima incercare.

Construirea imaginatiei

Daca a progresat de la realizarea de puncte si mazgalituri la alegerea culorilor si incercarea de a desena forme si lucruri la care se gandeste, este minunat! Acest lucru arata ca isi planifica si isi dezvolta imaginatia. In loc sa-l lasati sa se joace singur, uneori ar trebui sa va alaturati distractiei. Intrebati-l: „Ce faci?” sau „Pot sa colorez cu tine?”

Ascultarea activa

Finalizarea unei sarcini in doua etape inseamna ca abilitatile de ascultare si memoria copilului tau au avansat. Inainte de a-i cere sa faca ceva, asigura-te ca ii atragi atentia. Foloseste un limbaj simplu si ajuta-l sa invete diferenta dintre cuvintele prepozitionale folosind propozitii simple precum: „Aceasta ceasca este pe masa; acest covor este sub masa.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare