Ce ar trebui sa stii despre nou-nascutul tau

Ce ar trebui sa stii despre nou-nascutul tau

Bebe cu capsorul sau cu forma inegala, din cauza calatoriei sale prin canalul de nastere, cu perisorul sau (denumit lanugo), cu ochisorii sai care nu se uita intr-o directie fixa… a sosit pe lumea aceasta! Fii blanda cu el, tocmai si-a petrecut noua luni in uter, dar in curand va semana cu acel bebelus dragalas pe care ti-l inchipuiai de atatea ori.

Nu te astepta la zambete pana la aproximativ 2 luni

Pana cand bebe va implini varsta de doua luni, ar trebui sa stii ca vei lucra pentru un sef care nu stie decat sa se vaite si care este complet nemultumit mai tot timpul. Pentru a face fata acestei provocari care te apuizeaza la nivel emotional, retine asta: Eforturile tale din primele saptamani vor fi rasplatite. Lui bebe va incepe din ce in ce mai mult sa-i placa atunci cand este tinut in brate si cand primeste afectiune din partea lui mami si a lui tati care se pot bucura de un cod promoţional care poate fi obţinut extrem de uşor.

Baita

Daca ii vei mentine cordonul ombilical uscat, acesta va cadea mai repede, de obicei, in primele doua saptamani. Asadar ii poti face baita curatandu-l local cu buretele, cu atat mai mult cu cat bebe nu se murdareste aproape deloc la aceasta varsta. Te poate speria la inceput, insa atunci cand lui bebe ii va cadea cordonul ombilical este posibil sa-i curga si putin sange.

Fontanela

Fontanela este acest spatiu din craniu care este extrem de sensibil si care ii permite bebelusului sa treaca prin canalul nasterii. Daca ai un bebelus cu mult par, te vei teme probabil ca il vei lovi in acea zona, nefiind atat de vizibila. Dar nu este nevoie sa te ingrijorezi: nu este nicio problema daca il atingi in aceasta zona. De asemenea sa nu te sperii daca vei observa fontanela pulsand – ea este acoperita cu vase de sange care traverseaza creierul.

Bebe te anunta cand ii este foame

Un bebelus are nevoie sa fie hranit la fiecare doua sau trei ore, dar daca alaptezi va fi foarte dificil sa iti dai seama cat lapte ajunge in burtica lui bebe. In primele zile, cel mai bun indicator va fi cantarirea acestuia. Pediatrul ii va verifica greutatea in primele zile de la nastere. Dar trebui sa stii ca un nou-nascut pierde pana la 100 de grame din greutatea inregistrata in momentul nasterii, insa va recupera in saptamana a doua. De asemenea poti numara scutecele – acesta fiind de asemenea o modalitate de a vedea daca bebe este suficient de hidratat. Din sapte scutece pe zi, cel putin unul sau doua trebuie sa fie murdare, restul continand urina.