Ce contine laptele matern si de ce este atat de important pentru...

Ce contine laptele matern si de ce este atat de important pentru sanatatea bebelusului?

0
lapte matern 2

lapte-matern-2

Picture 1 of 2

Laptele matern este deosebit de important pentru sanatatea bebelusului tau si, tocmai de aceea, ar trebui oferit micutilor inca din prima clipa a nasterii lor.

Tinand cont de continutul sau nutritiv, laptele matern ajuta la dezvoltarea corecta si armonioasa a bebelusului. Il protejeaza in fata infectiilor periculoase, ii transforma organismul intr-un aliat in lupta contra racelilor, gripei ori a altor afectiuni care l-ar putea ataca, intarindu-i in acest mod imunitatea. In plus, laptele matern contine tot necesarul zilnic de vitamine si minerale de care are nevoie puiul de om pentru a creste mare.

Ce contine laptele matern?

Laptele matern are un continut destul de divers. Iata-i componentii:

  • 8-10 g/lproteine;
  • 30-50 g/l lipide;
  • 52-61 g/l lactoza;
  • 10-12 g/l oligozaharide.

Datorita continutului sau scazut de proteine, laptele matern il protejeaza pe bebelus impotriva leziunilor intestinale ce s-ar putea ivi din aceasta cauza.

“Laptele matern este o sursa permanenta de vitamine si minerale. Contine un numar destul de redus de proteine, comparativ cu laptele de vaca, fapt care nu ii va cauza bebelusului niciun fel de probleme digestive”, considera Cristina Ianuc, medic, consilier in alaptare si expert Nutricia.

Asadar, chiar daca laptele matern nu arata la fel ca si laptele de vaca, fiind usor mai transparent, va trebui sa cunoasteti faptul ca acesta este alimentul potrivit pentru sanatatea si cresterea puiului tau, cel putin pana la varsta de sase luni si poate chiar mai mult.

Laptele matern si sanatatea bebelusului

Laptele matern se afla intr-o stransa legatura cu sanatatea bebelusului. Tocmai de aceea, alaptarea suplineste cu succes nevoile alimentare ale copilului. Pe langa faptul ca laptele matern reprezinta cel mai steril aliment, acesta ajuta bebelusii protejandu-i de astm, pneumonii, diabet ori obezitate.

Si mama care isi alapteaza bebelusul este ferita de riscul de a dezvolta cancer ovarian, cancer de san si diabet.

Katie Hinde, profesor de biologie la Universitatea Harvard considera ca laptele matern este mai mult decat un simplu aliment, fiind in acelasi timp si un bun medicament.