Ce lapte trebuie sa primeasca dupa 1 an?

Ce lapte trebuie sa primeasca dupa 1 an?

Se spune tot mai mult ca laptele de vaca nu ar trebui introdus in alimentatia copilului mai devreme de 1 an. Conform ultimelor descoperiri in domeniu si recomandarilor societatilor internationale de pediatrie laptele de vaca nu este acceptat in primii 3 ani de viata.

 Efectele negative ale laptelui de vaca asupra sugarului si copilului mic sunt multiple:

  • continutul mare in sodiu determina suprasolicitarea functiei renale;
  • proteinele laptelui de vaca determina aparitia unor alergii cutanate sau respiratorii rebele la tratamentele medicamentoase standard
  • continut de glucide greu digerabile ce pot determina disconfort abdominal: balonari, borborisme, dureri epigastrice, greata;
  • continutul mic de vitamine determina carente alimentare

O parte din simptomele si semnele enumerate mai sus sunt recunoscute de mamici in momentul in care introduc laptele de vaca in alimentatie. Cel mai frecvent, parintii aleg sa faca acest pas dupa ce copilul implineste 1 an din teama ca formulele de lapte de continuare ( dupa 8 sau 10 luni ) nu ii mai asigura micutului substantele nutritive de care are nevoie. Nu este de ignorat nici facilitatea administrarii laptelui de vaca , lichid fata de formulele sub forma de pulbere care necesita anumite conditii de preparare.Humana Junior Drink 450ml Export  Fluessigpackung

In prezent exista formule de ‘lapte junior” , pentru copiii de peste 1 an, adaptate varstei si nevoilor de crestere ale acestora. Pentru confortul parintilor si siguranta copiilor se comercializeaza si o varianta de lapte junior gata preparata, forma lichida Humana Junior Drink.

Acest lapte Junior Drink asigura toate vitaminele de care copilul are nevoie si care ( o parte din ele ) nu se pot sintetiza in organism ci trebuie aduse prin alimentatie, ele contribuind la buna functionare a organismului ( vit.A, B1, B2, B6, K, E, C, D ) . Continutul de fier este de 20 ori mai mare decat in laptele de vaca. Fierul impreuna cu acidul folic din compozitia acestui lapte previn aparitia anemiei.  Junior Drink este de 5 ori mai bogat in acizi grasi esentiali decat laptele de vaca. Acizii grasi esentiali sunt importanti in maturarea sistemului nervos al micutilor.

Continutul crescut in calciu asigura profilaxia rahitismului si impreuna cu vitamina D asigura formarea unui sistem osos puternic.

Foarte important este si iodul din Junior Drink. Acesta contribuie la buna funtionare a glandei tiroide. Tinand cont de faptul ca Romania este tara endemica pentru gusa hipotiroidiana si cretinismul gusogen determinata de deficitul de iod, suplimentarea cu iod a alimentelor este esentiala.

Nu trebuie sa minimalizam nici forma de prezntare si administrare facila a acestui lapte junior gata preparat. Cutia este de 450 ml asigurand astfel cele 2 mese din meniul zilnic al copilului intre 1-3 ani. Acest avantaj este cel mai mult vanat de catre parinti in special in perioada de vara, de concediu.

Dar indiferent de perioada anului organismul imatur al copilului nu trebuie supus unor alimente pe care nu este pregatit sa le tolereze. Mai mult, laptele de vaca introdus precoce in alimentatia copilului poate sa aiba efecte negative pe termen lung ( tulburari digestive greu de controlat si de tratat, intolerante la laptele de vaca, iaurt, dermatite alergice repetitive, urticarii, predispozitie la toate tipurile de manifestari alergice inclusiv rinite alergice si astm alergic).

Formula de lapte Humana Junior Drink este o formula sanatoasa, care nu contine zahar sau conservanti, este placut de copii si usor de administrat de catre parinti!

Humana – alaturi de parinti, pentru dezvoltarea armonioasa a copilului!

 

Dr Oana Gheorghiu

Medic specialist medicina de familie