Cele mai bune alimente pentru bebeluși (și cele pe care e mai...

Cele mai bune alimente pentru bebeluși (și cele pe care e mai bine să le eviți)

0

Când vine vorba despre alimentația bebelușilor, nu există o listă cu superalimente pe care să o poți lipi pe frigider și de la care să nu te abați niciodată. Însă pediatrii sunt de acord că este mai înțelept să te limitezi la câteva alimente sănătoase pentru micuțul tău, cel puțin în primii ani de viață, și să eviți altele. „Prima regulă pe care le-o spun mămicilor care vin la mine este aceasta: alegeți fructe și legume colorate, introduceți gradual noi gusturi și texturi”, spune pediatrul Tina Ruggiero.

 

Laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău. Chiar și atunci când ai început diversificarea, dacă încă mai poți alăpta, pediatrii recomandă să nu te oprești. De fapt, Asociația Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea alăptării, după diversificare, până la 12 luni. Laptele matern este extrem de important pentru bebelușul tău, deoarece acesta este un aliment complet, perfect adaptat nevoilor nutriționale ale bebelușului tău, fiind bogat în proteine, glucide, grăsimi, dar și apă.

 

Cerealele bogate în fier

Bebelușii se nasc cu o cantitate sănătoasă de fier în organism, însă după primele șase luni de viață rezerva de fier a organismului are nevoie de alimente bogate în acest mineral, pentru a putea susține creșterea. De aceea, este indicat ca atunci când începi diversificarea să te asiguri că micuțul tău primește suficient fier pentru a se dezvolta armonios. Dacă obișnuiești să îi dai copilului tău piureuri din cereale, trebuie să ai grijă la două aspecte: ca acestea să nu conțină adaos de zahăr și ca ele să conțină o cantitate sănătoasă de vitamine și minerale. Numeroși pediatri recomandă aceste cereale Nestle, care conțin un amestec de opt cereale și îi asigură bebelușului necesarul zilnic de fier, zinc, vitaminele A și C, precum și bifidus Bl și imunonutrienți esențiali.

 

Avocado

Avocado este un fruct excelent pentru bebeluși, deoarece este bogat în grăsimi nesaturate, adică grăsimi bune, are un gust discret și o consistență cremoasă, fiind ușor de preparat sau de integrat în piureuri sau supe. Avocado poate fi inclus în dieta copilului după vârsta de șase luni. Pentru a-l prepara cu ușurință, cel mai important lucru este să alegi un fruct copt și moale, care poate fi pasat rapid și inclus în meniul zilnic al micuțului tău.

 

Carnea

Carnea de pui, miel sau vită este o sursă excelentă de proteine pentru cei mici, dar este bogată și în fier, zinc, vitamina B6 sau riboflavină. În cazul bebelușilor, carnea trebuie să fie mărunțită sau tocată fin, pentru a evita riscul ca cel mic să se înece cu bucățelele de carne. De regulă, carnea poate fi introdusă în alimentația copiilor cu vârste între 7 și 10 luni. Ea poate fi combinată cu piureuri de legume sau îi poți prepara micuțului tău o supă gustoasă, din apa în care ai fiert carnea, pentru că aceasta va reține o mare parte din nutrienți.

 

Iaurtul

Pentru că nu este indicat să îi dai bebelușului lapte de vacă la vârste foarte fragede, multe mămici au o dilemă: este sau nu sănătos iaurtul pentru cei mici? Răspunsul este „da”. Iaurtul simplu, nu cel îndulcit sau cel cu fructe, este o sursă bogată de proteine și calciu. Diferența între iaurt și laptele de vacă este aceea că în cazul iaurtului, lactoza este deja înlăturată în procesul de fermentare, iar proteinele din lapte sunt transformate sau îndepărtate, ceea ce face iaurtul mai ușor de digerat pentru cei mici. Iaurtul poate fi introdus în alimentație după vârsta de 9 luni.

Acestea sunt doar câteva dintre alimentele sănătoase pe care le poți introduce liniștită în meniul bebelușului tău, fără teama că micuțul ar putea suferi alergii sau indigestii. Ca în orice dietă sănătoasă, cheia stă într-o alimentație diversificată, bogată în vitamine și nutrienți, care să îl ajute pe cel mic să se dezvolte armonios și puternic.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:asph