Peste 1.000 de elevi de gimnaziu din Cluj-Napoca au învățat la clasă...

Peste 1.000 de elevi de gimnaziu din Cluj-Napoca au învățat la clasă cum să adopte un stil de viață sănătos

0

Proiectul educațional pilot Să mâncăm sănătos a implicat, în anul școlar 2017-2018, peste 1.000 de elevi de gimnaziu din 16 școli din Cluj-Napoca în activități practice, jocuri, simulări de rol, dezbateri și discuții libere, ajutându-i să înțeleagă importanța realizării unor alegeri informate și a adoptării unor obiceiuri alimentare potrivite.

Modulul a fost dezvoltat ca parte a programului Junior Achievement de educație pentru sănătate, fiind susținut în Cluj-Napoca de către Fundația Auchan pentru tineri și de Auchan Retail România, prin intermediul magazinului Auchan Iulius Mall.

Militam pentru bun, sanatos si local”  este demersul in care Auchan Retail Romania s-a angajat cu toata convingerea, iar in acest context, educarea copiilor pentru a adopta o alimentatie echilibrata  este cu siguranta o prioritate. “Sa mancam sanatos” – este  un proiect plin de energie si creativitate derulat intr-o atmosfera fantastica, atat in cadrul activitatilor la clasa, dar si cu ocazia vizitelor realizate de elevi in magazinul nostru. Am avut alaturi de mine colegi care au raspuns provocarii de a deveni voluntari in cadrul parteneriatul nostru cu Junior Achievement si am trait cu totii sentimentul ca intoarcem un pic din bunatatea si sansa pe care le-am “primit” in meseriile noastre !   A fost grozav si provocator sa mergem la clase, sa venim catre preadolescenti pe care speram sa-i castigam ca promotori ai  solutiilor  pentru o viata sanatoasa!” Augusta Preutescu, Director Magazin Auchan Cluj Iulius  

În cadrul modulului Să mâncăm sănătos, copiii au participat la activități de învățare practică, pe parcursul cărora:

  • au înțeles modul în care organismul obține energie din alimente;
  • au aflat care sunt principalele categorii de alimente și rolul nutrienților pentru organism;
  • au descoperit cum se citește și se interpretează conținutul etichetelor alimentelor;
  • au experimentat alegeri alimentare inteligente, care asigură echilibrul nutriție – activitate fizică.

Activitățile s-au desfășurat în principal la școală, sub îndrumarea profesorilor, pe baza unui training gratuit și a kitului de materiale educaționale (ghidul profesorului, jurnalul elevului) distribuit în școlile participante.

O parte dintre clasele înscrise în proiect au beneficiat de prezența a nouă consultanți voluntari Auchan, care au participat la activitățile din școli, le-au împărtășit elevilor experienţe legate de o alimentaţie corectă, un stil de viață sănătos, cumpărături inteligente și tipuri de meserii și le-au oferit șansa de a merge în vizită la magazinul Auchan Iulius Mall Cluj.

Prin experienţa şi exemplele concrete, profesionale şi personale, pe care le-au oferit elevilor, voluntarii au devenit un model pozitiv pentru aceștia și au adus valoare adăugată proiectului.

„Problema alimentației nesănătoase și a creșterii procentului obezității în rândul copiilor și adolescenților a devenit tot mai acută în societatea noastră, iar părinții așteaptă și de la școală măsuri în acest sens. Activitățile au urmărit familiarizarea elevilor cu anumiți termeni, au fost realizate proiecte care promovează consumul de fructe și legume, dezbateri privind cantitatea și calitatea unor alimente și s-au oferit exemple de bune practici în citirea ambalajelor. Elevii au învățat o mulțime de lucruri, pe care au început să le aplice în alimentația și în stilul lor de viață. Vizita la clasă a consultantului voluntar a fost cea mai antrenantă activitate dintre toate.“ – cadru didactic participant la proiectul Să mâncăm sănătos, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Cluj-Napoca