Cenusa vulcanica – o amenintare pentru sugarii neimunizati contra TBC

Cenusa vulcanica – o amenintare pentru sugarii neimunizati contra TBC

0
http.gallery.hd.org

http.gallery.hd.orgNorul de cenusa de la eruptia vulcanica islandeza a traversat in aceste zile teritoriul tarii noastre. In cadrul Ministerului Mediului a fost deja alcatuita o celula de criza care analizeaza indeaproape calitatea aerului romanesc si gradul de pericol pe care acest nor pare sa il aiba pentru cetateni. Pana acum…nici o problema, par a spune specialistii in domeniu. Tot acestia afirma ca de fapt ceea ce traverseaza Romania par a fi ramasite de cenusa, ce nu vor afecta populatia tarii noastre.

Specialistii in domeniul medical par a sustine oarecum contrariul: in aceasta perioada vor fi afectati cetatenii cu probleme pulmonare, dar si cei cu sensibilitate marita la nivel ocular. Se vor putea produce dermatite, conjunctivite, alergii, iar problemele pulmonare se vor agrava odata cu expunerea intr-un astfel de mediu.

Nimic pare totusi a nu se mentiona de expunerea la soare a bebelusilor noi nascuti, ce nu au fost imunizati cu vaccinul impotriva tuberculozei, asa-zisul vaccin BCG. Se pare ca e o mentiune de neglijat adeseori, celule de criza fiind instalate la nivelul Guvernului doar pentru salvarea profiturilor aeriene.

Si cum eruptia vulcanica din Islanda pare sa nu fie nici pe departe aproape de sfarsit, un alt vulcan cu dimensiuni de 5 ori mai mari putand erupe din moment in moment, iar vaccinul impotriva tuberculozei nu pare nici pe departe ca se va putea fabrica rapid in Romania, zeci de mamici, speriate de o astfel de catastrofa raman in case cu bebelusii, incercand in acest mod sa le fereasca plamanii micutilor.

Asadar, ramanerea in case si anularea plimbarilor zilnice reprezinta cel mai benefic mod de a feri copiii ce nu au fost imunizati cu acest vaccin. Chiar daca nu exista o probabilitate medicala care sa ne confirme sau sa ne infirme riscul de imbolnavire a noi nascutilor neimunizati impotriva TBC indicatia noastra consta in ferirea micutilor prin neexpunerea in aer liber a acestora, sistemul pulmonar fiind foarte plapand chiar si in cazul celor cu vaccinurile administrate conform grilei de vaccinare.

Articol realizat de Tatiana Tuţă