Comunicarea parinte – adolescent

Comunicarea parinte – adolescent

0
adolescent

adolescent

Picture 1 of 2

Perioada adolescentei este pe cat de frumoasa, pe atat de periculoasa. Tocmai de aceea, parintii vor trebui sa cunoasca cum anume sa se comporte cu un adolescent pentru ca relatia dintre acestia sa nu se surpe si nici adolescentul sa nu o ia pe un drum total gresit.

Chiar daca fiecare adult gandeste putin diferit in comparatie cu adolescentul, in realitate acesta va trebui sa rememoreze o parte din amintirile trecutului sau din care face parte si perioada adolescentei. Va putea sa revada modul in care s-a comportat, ceea ce si-a dorit ca proprii parinti sa ii comunice, stiind astfel cum anume sa se comporte.

Cu toate ca unii dintre parinti considera ca nu pot purta un dialog cu proprii copii adolescenti intrucat acestia nu ii asculta, va trebui sa se inteleaga ca fiecare adolescent nu are experienta necesara pentru a putea face fata pana si celor mai simple situatii, precum simpla discutie cu parintii.

Pentru a nu cadea in capcana altora, parintii vor trebui sa incerce sa discute permanent cu adolescentii, insa fara a-si impune radical punctul de vedere. In aceasta perioada a vietii, fiecare adolescent are nevoie de tot mai multa informatie pe care incearca sa o acopere atat de la parinti, cat si de la prieteni. In cazul in care cercul de prieteni nu este unul potrivit pentru el, atunci se va confrunta cu o situatie care ii va putea strica tot viitorul – aceea de a se ghida dupa niste principii si reguli imorale.

In aceasta perioada, adolescentii incearca sa aleaga o persoana pe care sa o imite, tocmai de aceea parintii ii pot deveni proprii eroi in cazul in care ii vor comunica anumite lucruri pe intelesul lui. Daca acestia vor reusi sa stabileasca o strategie corecta, fara a se impune in fata adolescentului il vor putea sa aleaga cel mai bun drum in viata, va reusi sa cunoasca cum anume sa isi selecteze prietenii si modul in care va trebui sa se poarte in relatia cu toti cei din jurul sau.

Fiecare adolescent are nevoie de un model, de un erou pe care sa il urmeze ori de cate ori nu va cunoaste calea de iesire dintr-o anumita situatie. In cele mai bune cazuri parintii le pot deveni suport moral pentru depasirea unor astfel de situatii dificile.

Foto: http://www.sfatulmedicului.ro / http://www.consultanta-psihologica.com