Confuzia identitatii

Confuzia identitatii

Copilul poate sti de la o varsta frageda ca este baiat, insa il auzi spunand sau facand anumite lucruri prin care isi exprima dezamagirea sau stinghereala fata de genul sau fizic. In cazul fetelor, imbracatul cu haine specifice genului masculin este considerat o etapa normala a dezvoltarii: sunt fete cu apucaturi de baiat.

Imbracatul cu haine specifice sexului opus este un semn de confuzie a identitatii de gen, ceea ce difera de homosexualitate. Aceasta din urma este definita ca prezenta unei atractii sexuale fata de persoane de acelasi sex/ gen. Confuzia asupra identitatii sexuale se refera la dezamagirea sau stinghereala fata de genul innascut.

O astfel de problema nu tine de alegerea copilului, ci este rezultatul unor cauze complexe de care copilul nu este constient. In unele situatii de confuzie a identitatii de gen, anormalitatea innascuta a organelor genitale poate fi un factor major. De multe ori, totusi, cauzele nu sunt identificate cu usurinta.

Confuzia identitatii de gen poate crea copilului un disconfort pronuntat si poate cauza o tulburare psihologica, asa cum este depresia. Colegii de la scoala il pot tachina sau evita pe copil din cauza comportamentului care exprima confuzia identitatii de gen. Acest fapt nu face decat sa adauge si mai mult stres la o situatie care deja este stresanta.

  • Nu lasa aceasta problema sa domine felul in care te gandesti la copil sau in care interactionezi cu el;
  • Psihoterapia psihodinamica il poate ajuta pe copil sa gestioneze mai bine frica, rusinea si furia, care adesea sunt parti componente ale confuziei identitatii de gen;
  • Daca esti coplesita de un sentiment de vinovatie sau te consideri responsabila de problema copilului, apeleaza la consiliere, care o sa te ajute sa faci mai bine fata acestei probleme spinoase si sa fii de mai mare ajutor copilului;
  • In cadrul consilierii, discuta despre modalitatile de a aborda impactul acestei tulburari asupra vietii sociale a copilului si, probabil, asupra propriei tale vieti;
  • Nu exista tratament medicamnetos pentru aceasta problema. Totusi, medicamentele pot fi utile in tratarea tulburarilor care se pot ivi din aceasta problema, ca de pilda depresia, insa intotdeauna respecta sfatul medicului in ceea ce priveste administrarea de medicamente.

Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan

Articole similare