Cu bona, bunicii ori la cresa

Cu bona, bunicii ori la cresa

0

copii cu buniciCu bona, bunicii ori la cresa sunt cele trei variante de crestere a copilului mic dupa ce mama este nevoita sa se intoarca la serviciu. In ultima vreme, numarul mamelor care  se intoarc mai devreme la serviciu este din ce in ce mai mare.

Fie din dorinta angajatorului, fie datorita problemelor financiare, tot mai multe femei ajung sa paraseasca mai repede concediul de crestere a copilului, intorcandu-se la serviciu. La fel de frecvente sunt situatiile in care mamele sunt tentate sa aleaga varianta scurta a concediului de dupa nastere, facand aceasta optiune mai ales pentru stimulentul de insertie a carei valoare ajunge la 500 de lei lunar, suma acordata pana in momentul in care copilul implineste varsta de doi anisori.

Asadar, intorcandu-se mai repede la serviciu tot mai multe mamici sunt nevoite sa aleaga intre cele trei optiuni – cu bona, bunicii ori la cresa. Indiferent de optiunea facuta, preocuparile pentru ingrijirea celui mic sunt destul de mari. De cele mai multe ori copilul ajunge in grija bunicilor, fiind considerata de catre parinti cea mai sigura optiune. Acestia sunt destul de devotati cresterii nepotului preferat, fiind preocupati ca micutului sa nu ii lipseasca nimic din ceea ce ar avea nevoie.

Atunci cand parinti aleg varianta “cresa” acestia trebuie sa fie constienti ca integrarea timpurie a micutului in colectivitate va putea determina episoade lungi si dese de imbolnavire. In plus, acomodarea micutului cu un alt mediu s-ar putea sa fie destul de suparatoare pentru acesta, asa ca parintii, mai inainte de a lua o astfel de decizie, ar trebui sa se asigure ca acomodarea micutului ar putea fi totusi posibila. Specialistii recomanda ca micutul sa fie supravegheat de catre parinti timp de 7-10 zile.

Atunci cand alegi una dintre cele trei variante – cu bona, bunicii ori la cresa – va trebui sa fii sigura de faptul ca sentimentul de maternitate nu exclude serviciul. Mama isi va putea creste linistita copilul, avand sprijinul celor din jur.

Cu toate acestea, atunci cand mama este nevoita sa plece mai devreme la serviciu va trebui sa le ofere persoanelor in grija carora ramane copilul sfaturile necesare pentru ingrijirea sa:

  • mama va trebui sa le dea cele mai clare si precise intructiuni referitoare la cresterea copilului sau;
  • sa ofere explicatii cu privire la nevoile copilului sau;
  • sa ii roage pe cei care il au in grija sa nu il lase sa planga, actionand rapid atunci cand observa ca micutul este suparat;
  • mama va trebui sa ofere detalii referitoare la numarul de telefon la care poate fi gasita atat ea, cat si tatal copilului, oferind in acelasi timp detalii referitoare la numerele de urgenta.