Cum ai grija de sarcina ta in primul trimestru: 3 sfaturi utile pentru viitoarele mamici

Odata ramasa insarcinata, grija fata de noi insine atinge cele mai inalte cote. Trebuie sa devenim mult mai atente la orice facem si mai ales este important sa avem grija si de latura noastra emotionala.

Din momentul in care aflam vestea, una din principalele prioritati va fi acumularea de informatii despre cum sa ne crestem copilul si cum sa facem fata posturii de mamica.

Pentru a ne asigura ca vom avea un bebelus sanatos, trebuie sa tinem des legatura cu medicul care ne urmareste sarcina. Acest lucru inseamna vizite lunare la cabinetul medical si efectuarea analizelor si testelor indicate de ginecolog.

 

Sfaturile de mai jos sunt menite sa te indrume si sa iti asigure o baza minima de informatii despre cum poti sa ai mai bine grija de tine in aceasta perioada minunata:

 

  • Fa-ti analizele recomandate de medicul tau

Vizitele medicale in primele 12 saptamani de sarcina sunt vitale pentru tine si pentru sanatatea bebelusului tau. Ia in considerare recomandarile medicului tau.

Este indicat sa va facet prima ecografie morfologica, care estimeaza corect saptamanile de sarcina in functie de lungimea fatului. Tot prin aceasta poti afla riscul de malformatii sau daca esti insarcinata cu gemeni.

O alta analiza recomandata tot in aceasta perioada este screening-ul pentru detectarea anomaliilor cromozomiale (sindrom Down, fibroza chistica, hipoacuzie

Aceasta se face in fiecare trimestru de sarcina in saptamanile 11-14 (morfologia de trimestru 1), in saptamanile 20-24 (morfologia de trimestru 2) si in saptamanile 30-32 (morfologia de trimestru 3).

  • Pune stop viciilor!

Daca ai vreun viciu este de preferat ca inainte de a ramane insarcinata sa incerci sa il reduci, pentru ca din momentul in care va creste o viata in pantecul tau trebuie sa pui stop cel putin pe parcursul celor 9 luni dependentelor tale. Fumatul si consumul de alcool sunt interzise, in caz contrar poate aparea avortul spontan, nasterea prematura si creste riscul de a naste un copil mort sau cu malformatii. De asemenea, se recomanda limitarea severa a consumului de cafea.

  • Fa miscare zilnic!

Daca sunteti insarcinata nu inseamna ca nu aveti nevoie de miscare. Exercitiile fizice usoare sunt recomandate pe perioada sarcinii atata timp cat nu pun in pericol viata bebelusului. Avantajele vin din mai multe directii, in primul rand ca nu te lasa sa depui kilograme nejustificate in plus iar dupa nastere vei reveni mai usor la silueta dorita, apoi ca te ajuta sa ai o nastere mai usoara, daca alegi sa nasti natural, si in al treilea rand pentru ca previn depresia postnatala. Se recomanda plimbari in aer liber, aerobic in apa, inot, stretching si yoga.

 

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare