Cum alegi laptele potrivit pentru copilul tău dacă nu poți alăpta

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru un bebeluș. Există însă situații în care mama nu are suficient lapte, nu poate alăpta sau se reîntoarce la serviciu. În aceste cazuri, formula de lapte este o soluție la îndemână și îi oferă celui mic ingredientele de care are nevoie pentru a crește sănătos. Dacă ești într-una din aceste situații, trebuie să știi cum să alegi laptele cel mai potrivit pentru copilul tău.

Iată un ghid care te poate ajuta:

 

 

Alege tipul de consistență care te avantajează

Din punctul de vedere al consistenței, formula de lapte se găsește sub diverse forme. Cea mai accesibilă și mai des întâlnită este formula de lapte praf, care se prepară cu apă. Aceasta este și cea mai folosită de mămici. Mai există formula lichidă, concentrată, care se diluează cu apă, și formula lichidă, gata de folosire. Aceasta din urmă este mai scumpă și se găsește mai greu. Gândește-te care variantă este mai avantajoasă pentru tine și puiul tău.

Alege formula împreună cu pediatrul

Pentru că bebelușii sunt diferiți și au nevoi diferite, este bine să alegi laptele împreună cu pediatrul, în urma unei evaluări. Medicul îți va spune dacă trebuie să ai în vedere anumite intoleranțe ale bebelușului sau dacă pruncul are carențe de vitamine sau minerale care trebuie suplinite. Chiar dacă îți sunt recomandate mai multe mărci de lapte praf, nu schimba formula de lapte prea des, pentru că bebelușul poate avea de suferit. Dacă ai găsit o formulă pe care bebe o agreează, rămâi la ea.

Alege formula, funcție de particularitățile bebelușului

Poate că micuțul tău are intoleranță la lactoză și trebuie să folosești o formulă pe bază de lapte de soia, cum este laptele praf fără lactoză. Dacă suferă de diverse alergii, în special la proteinele din lapte sau soia, alege o formulă hipoalergenică. Pentru un bebeluș care s-a născut cu o greutate mică la naștere, există formule speciale care îl ajută să ia în greutate. Dacă nu are probleme deosebite, poți folosi laptele praf pe bază de lapte de vacă, potrivit pentru majoritatea copiilor.

 

Alege laptele în funcție vârsta copilului

Alimentația bebelușilor trebuie să fie adaptată vârstei lor. Alege laptele praf potrivit vârstei celui mic, pentru a-i oferi exact ingredientele de care are nevoie ca să crească și să se dezvolte. Astfel, dacă bebelușul primește lapte praf încă de la naștere, va trebui să alegi o formulă de început, care conține doza optimă de nutrienți pentru sugarii aflați în primele 6 luni de viață. După această vârstă, când majoritatea copiilor alăptați exclusiv la sân încep să primească și lapte praf, există o formulă specială, mai sățioasă decât varianta de început și care îi ajută pe cei mici să se dezvolte în continuare. După un an, poți trece pe formula de creștere, un lapte praf pe care îl poți oferi copilașului tău până la vârsta de 2-3 ani.

 

Alege formula, funcție de nutrienții necesari micuțului tău

Producătorii de lapte praf creează formule din ce în ce mai bogate în nutrienți, încercând să se apropie, cât mai mult, de valorile nutriționale ale laptelui matern. Pediatrul te va sfătui ce nutrienți să cauți pe lista de ingrediente a formulei de lapte, funcție de nevoile micuțului tău. Poți alege o formulă îmbogățită cu fier, dacă micuțul suferă de anemie. Formula de lapte cu acizi grași îi întărește copilului sistemul nervos și vederea și scade riscul unor afecțiuni ale inimii, în perioada copilăriei. Dacă bebelușul suferă, frecvent, de diaree sau dermatita atopică, caută o formulă de lapte cu pre și probiotice, substanțe care întăresc sistemul imunitar și pe cel digestiv.

 

 

Atunci când alegi formula de lapte potrivită pentru bebelușul tău, trebuie să iei în considerare vârsta, nevoile și particularitățile lui și să ceri, întotdeauna, sfatul pediatrului.

 

 

 

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare