Cum incepem sa alaptam

Cum incepem sa alaptam

0

Bebelusul are nevoie in primul rand de aceste experiente linistite si are nevoie sa simta ca este tinut in brate cu iubire, adica intr-un mod viu, dar fara agitatie, fara anxietate, fara tensiune. Acesta este cadrul. Mai devreme sau mai tarziu se va produce contactul dintre sfarcul mamei si gura bebelusului.

Nu conteaza ce se intampla exact. Mama se afla acolo, in acea situatie si ca parte a ei isi iubeste foarte tare intimitatea relatiei stabilite. Vine fara idei preconcepute privind modul in care trebuie sa poarte micutul.

Contactul dintre sfarc si gura bebelusului ii da acestuia din urma idei. „Poate ca langa gura exista lucruri care merita descoperite”. Incepe sa curga saliva, de fapt incepe sa curga asa de multa saliva, incat bebelusul o inghite cu mare placere si nu are nevoie imediat de lapte. Treptat mama ii permite micuutlui sa-si imagineze exact ceea ce are ea de oferit, iar acesta apuca sfarcul cu gura, ii cuprinde baza cu gingiile, il musca si, poate, incepe sa suga.

Urmeaza o pauza. Gingiile ii dau drumul sfarcului, bebelusul intoarce capul de la scena actiunii, ideea de san dispare din peisaj. Intelegi cat este de importanta aceasta ultima parte? Bebelusul a avut o idee, a aparut sanul cu tot cu sfarc, s-a produc contactul. Apoi, bebelusul nu s-a mai gandit la aceea idee, a intors capul, iar sfarcul a disparut.

Acesta este cel mai important aspect in care experienta bebelusului despre care vorbim difera de experienta unui bebelus care nu este alaptat. Ce face mama cand micutul intoarce capul? Mama intelege ce simte bebelusul, pentru ca este o fiinta vie si are imaginatie. Asa ca asteapta. Dupa cateva minute sau chiar mai repede bebelusul se intoarce spre locul unde se afla mama cea dispusa sa ii ofere sfarcul si are loc un nou contact, exact la momentul oportun.

Mama ii imprumuta bebelusului o parte a corpului pentru ca el stie ce anume are de facut cu ea. Faptul ca mama poate face astfel de reglaje fine dovedeste ca este o fiinta umana, iar bebelusul nu are nevoie de mult timp pentru a-si da seama de asta. Mama se defineste ca mama in momentul in care il lasa pe bebelus sa se intoarca la san. Este o operatiune foarte delicata pe care mamele nu o reusesc intotdeauna de la bun inceput.

Faptul ca bebe isi intoarce capul o deceptioneaza pe mama, care vrea sa-si dovedeasca in continuare generozitatea. Uneori ea nu mai poate suporta tensiunea din sani. Totusi daca mamele ar sti ca intoarcerea bebelusului de la san are o valoare, ele ar putea trece cu bine peste aceste incercari, intelegand ca bebelusul are nevoie de o atentie speciala.

Sursa: Copilul, familia si lumea exterioara, D.W. Winnicott