Diagnosticarea unei sarcini extrauterine

Diagnosticarea unei sarcini extrauterine

0

O sarcina extrauterina este ceea ce le sperie cel mai mult pe femeile care tocmai afla ca au ramas insarcinate. Cu toate acestea, la prima vizita prenatala te vei linisti, dupa ce ti se va face un control si un test cu ultrasunete pentru a stabili daca sarcina este in regula.

Daca simti dureri acute sau crampe in zona abdomenului inferior, medicul iti va face o ecografie pentru a verifica starea uterului dar si a trompelor uterine.

Daca se confirma o sarcina ectopica, medicul va fi acela care iti va prescrie un tratament si va tine cont de planurile tale pentru o sarcina viitoare.

Medicul tau obstetrician va lua decizia de a interveni chirurgical, daca una dintre trompe a suferit o ruptura, pentru a inceta sangerarea. In unele cazuri atat trompa uterina cat si ovarul pot fi extirpate din cauza leziunilor suferite.

Daca sarcina nu a progresat foarte mult si trompa uterina nu suferit leziuni, medicul va face o operatie pentru a inlatura ovulul si pentru a reface trompa afectata. Aceasta interventie va fi realizata laparoscopic, iar incizia va fi realizata pe trompa uterina.

Daca trompa nu este afectata, este posibil sa ti se recomande un tratament care sa opreasca dezvoltarea sarcinii, daca aceasta nu a progresat destul de mult.  Dupa un tratament pe care il tii in urma unei sarcini extrauterine, este necesar sa faci cateva analize de sange pentru a te asigura ca trompa a fost bine operata si ca ovulul a fost in intregime extirpat. Analiza de sange indicata este cea care arata nivelul de HCG, hormonul care se produce in timpul sarcinii.

Majoritatea femeilor care au o sarcina exctopica, ulterior raman insarcinate si poarta feti sanatosi, chiar daca o trompa a fost extirpata. Cu toate ca ti se extirpa o trompa, poti ramane insarcinata chiar si cu o singura trompa functionala. Daca sarcina extrauterina a fost cauzata de o boala tratabila, precum o boala cu transmitere sexuala, tratarea bolii te poate pregati pentru o sarcina normala.

Este bine sa discuti cu medicul pentru a vedea cat este indicat sa astepti dupa o sarcina extrauterina pentru a putea incepe sa concepi din nou. Unii medici recomanda sa astepti intre trei si sase luni.

Dupa o sarcina extrauterina este indicat sa-ti respecti trupul si sufletul si sa-ti acorzi un timp pentru a-ti reveni. Inainte de orice este indicat sa nu te invinovatesti. Poti discuta cu un consilier, fie un psiholog, fie grupuri la care poti adera pentru a te ajuta sa depasesti momentele grele.