Cum iti dai seama ca are otita?

Cum iti dai seama ca are otita?

0

La otita, se face de regula febra, dar unii copii pot sa nu aiba temperatura ridicata. Chiar si asa, o stare de iritabilitate la cel mic te va face sa-ti dai seama ca ceva este in neregula si cum iti dai seama ca are otita.

Multi copii fac otita medie, dar aceasta nu inseamna ca sunt mai sensibili decat altii, ci este un lucru destul de normal. La copii, urechea medie, adica spatiul din spatele timpanului nu functioneaza intotdeauna foarte bine. Nefiind complet maturizata, aceasta portiune nu-si joaca rolul natural de eliminare a secretiilor: lichidul care se poate aduna in spatele timpanului este un mediu propice pentru bacterii, care se multiplica in acest lichid, dand nastere unei infectii. O raceala poate fi urmata de o otita, tocmai pentru ca bacteriile din caile nazale se pot aduna in spatele urechii. Otita medie poate sa apara si in urma expunerii la frig, la aer rece sau aer conditionat.

 Cateva simptome

1) Durerea de ureche este cel mai frecvent simptom. Chiar si cei mai mici copii semnaleaza o durere plangand sau smiorcaindu-se prost dispusi si ducand o manuta la ureche. Daca este destul de mare, copilul se mai poate plange ca are urechea infundata.

2) Febra poate sa apara, dar nu e obligatoriu. Prezenta lichidului in urechea medie nu este intotdeauna insotita de o infectie puternica.

3) Daca este vorba de otita medie, auzul este mai slab. Copilul poate sa para ca nu intelege cuvintele adultilor.

4) Daca este vorba de o otita externa acuta, in afara de durere la nivelul urechii, mai ales daca se apasa pe marginea ei, se poate vedea infectia la intrarea in canalul auditiv sau pielea vanata. Insa auzul este normal, spre deosebire de otita medie.

Diagnostic si tratament

Desigur, diagnosticul nu il poate pune decat un medic orelist. Mergi cu copilul la consult imediat ce constati semnele de mai sus. Acesta se va uita in urechea copilului cu un otoscop si iti va spune daca intr-adevar exista o infectie.

Stim ca exista multe leacuri populare si ca o serie de persoane sunt gata sa iti dea sfaturi cu tratamente la domiciliu, dar nu risca sa administrezi medicamente sau remedii naturiste dupa ureche. Exista cazuri in care infectia se poate extinde la creier, ducand la meningita, o complicatie grava, la o infectie a oaselor craniului sau la contaminarea sangelui din cauza infectiei. Cel mai probabil, medicul iti va da antibiotic pentru copii, intern sau o solutie externa, in functie de tipul otitei si de gravitatea ei. Un motiv in plus sa mergi la doctor, pentru a primi reteta si instructiuni precise privind perioada de administrare a medicamentelor. De asemenea, chiar si dupa ce ia antibiotic, copilasul trebuie vazut iar de medic.