Cum sa aflu perioada ovulatiei?

Cum sa aflu perioada ovulatiei?

0

ovulatieMulte femei nu cunosc cum anume sa afle daca au sau nu ovulatie si totul pentru a aduce mai repede pe lume un bebelus.

Ovulatia se produce de regula lunar, cu o anumita regularitate in functie de durata menstruatiei. Eliberarea ovulului de catre ovar are loc in perioada cuprinsa intre faza foliculara si cea luteala. Cele doua etape sunt deosebit de importante intrucat pregatesc din punct de vedere hormonal organismul pentru eliberarea ovulului si pentru conceperea unui bebelus. Un nivel ridicat de estrogen din organism, dar si hormonul luteinizant sunt principalii factori responsabili cu aparitia ovulatiei.

Cu alte cuvinte pentru a ramane insarcinata orice femeie va trebui sa cunoasca foarte bine perioada ovulatiei. Pentru acest lucru, multe femei recurg la mai multe metode.

Metoda calendarului

Urmarind insemnarile menstruale din calendar femeia isi va putea calcula singura data ovulatiei. Intr-un cuvant, in cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia se va produce la un interval de 14 zile din momentul primei zile a sangerarii.

Urmareste semnele organismului

Modificarile de secretie ale cervixului sunt intalnite in aceasta perioada. Mucusul cervical devine mai alunecos, transparent pentru a permite spermatozoizilor sa se deplaseze si sa intalneasca ovulul pentru a-l fecunda.

Temperatura bazala

O alta metoda eficienta pentru a afla daca esti sau nu la ovulatie consta in masurarea temperaturii bazale. In perioada ovulatiei, temperatura corpului este mai ridicata cu circa un grad Celsius. Tocmai de aceea, incearca sa iti masori temperatura zilnic, de dimineata.

Testele de fertilitate

Testele de fertilitate sunt o alta metoda eficienta de depistare a perioadei ovulatiei. Acestea au rolul de a detecta nivelul hormonului luteinizant din organism, responsabil cu declansarea ovulatiei. Aceste teste sunt usor de facut, fiind asemanatoare celor de sarcina.