Cum se poate diagnostica boala celiaca?

Cum se poate diagnostica boala celiaca?

Testele de screening pentru boala celiaca nu sunt extrem de exacte. Multi copii care au reactii foarte puternice la gluten au probleme de crestere si simptome intestinale, inclusiv diaree cronica.

Simptomele intolerantei la gluten sunt aceleasi cu cele ale bolii celiace. Boala celiaca este o boala autoimuna declansata de consumul de gluten. Clasic, sistemul imunitar raspunde la gluten distrugand peretele intestinal.

In cazul intolerantei la gluten, distrugerea peretelui intestinal nu se intalneste decat rareori si nu exista markeri autoimuni.

Cercetatorii incearca inca sa identifice un test screening bun pentru boala celiaca cu manifestari neurologice, insa acesta ramane in continuare nesigur. Simptomele neurologice sunt de mult timp asociate cu boala celiaca, insa doar recent s-a acceptat faptul ca unele forme de boala celiaca pot fi doar neurologice. Printre simptomele tipice se numara amorteala sau furnicaturi in zona bratelor, a picioarelor, a palmelor sau a labei piciorului, ameteala, dureri de cap, iritabilitate, dificultate de a se concentra, depresie, anxietate sau chiar simptome mai severe, precum cele legate de convulsii.

Manifestarea bolii celiace fara simptome legate de intestine este considerata rara, insa sunt intalnite multe cazuri. Iata mai jos cateva simptome, greu de crezut, dar adevarate, asociate cu sensibilitatea la gluten.

Efectele pe care le poate avea intoleranta la glutensunt greu de crezut. Daca ai si cea mai mica suspiciune de sensibilitate la gluten, citeste aceasta lista pentru a te familiariza cu cel mai des intalnire simptome ale intolerantei la gluten, in cazul copiilor: anemie, depresie, dermatita herpetiforma, simptome gastrointestinale nespecifice, eczeme, constipatie, gaze/ balonare, deficiente ale sistemului imunitar, statura scunda, pubertate intarziata, obezitate, diaree, dureri de cap, dureri abdominale, dureri articulare, pierdere in greutate, oboseala, slabire a muschilor.

Cand copilul are unul sau mai multe dintre aceste simptome si nu se gasesc explicatii medicale, ia in calcul posibilitatea intolerantei la gluten. Simptome mai rare, insa posibile de intoleranta la gluten despre care speram ca nu va fi cazul sa aflati vreodata, sunt: rautate, calcifieri ale creierului, convulsii, schizofrenie, atrofie a creierului, fragilitate a oaselor, diabet juvenil, ataxie.

Sursa: Boli de nutritie ale copilului, Dr. Kelly Dorfman