Indiferent dacă tocmai ai adus acasă un nou-născut sau dacă programul de somn al copilului tău s-a schimbat, un somn odihnitor este esențial atât pentru cei mici, cât și pentru persoanele din casa. De la eforturile sustinute pentru a-l adormi, până la trezirea de mai multe ori în timpul nopții, problemele de somn ale copiilor mici sunt variate și pot duce la stres și epuizare pentru toți cei implicați.
Atunci când încerci să creezi o rutina de somn pentru bebelușul tău care poate începe sa treacă prin regresia somnului, există câțiva pași încercați și testați pentru a-l ajuta să se acomodeze și să se relaxeze la timp pentru a adormi. Iată câțiva pași pentru a-ti pregati bebelusul pentru un somn odihnitor:
Baia. O baie liniștită, fără distrageri, este primul pas pentru a linisti mintea și a pregăti copilul pentru un somn bun.
Masaj. Un masaj pe burtică sau pe spate va ajuta digestia bebelusului și îi va asigura o noapte confortabilă.
Poveste. Citindu-i o poveste bebelușului tău sau difuzarea unei povești înregistrate înainte de culcare îl va ajuta să se relaxeze. S-a constatat, de asemenea, că cititul pentru bebeluși îi ajuta în dezvoltarea creierului și le îmbunătățește abilitățile de comunicare mai târziu în viață.
Hrănire. Ultimul pas înainte de a pune bebelusul la culcare este alaptarea, fie la sân, fie în biberon.
Culcare. În cele din urmă, în timp ce bebelușul este încă treaz, aseaza-l în pătuțul său și permite-i să adoarma ușor.
Nu există o oră fixă la care trebuie să iti culci copilul. Depinde de tine și de familia ta să stabiliți cele mai bune ore care să se potrivească stilului vostru de viață. Majoritatea bebelușilor vor dormi în jur de cel puțin 6-7 ore pe noapte și, odată ce s-au acomodat la o rutină, nu ar trebui să existe probleme cu întreruperea somnului.
Mediul în care doarme bebelușul tău îi va afecta capacitatea de a dormi neîntrerupt toată noaptea. Atunci când decorezi spațiul, alege culori neutre și evita orice element prea stimulativ sau care poate creea stări de frică și anxietate.
Temperatura și nivelul de umiditate sunt, de asemenea, factori importanți atunci când creezi spațiul ideal pentru somnul bebelușului. Temperatura ideala pentru un somn bun este de 20 – 22°C, iar nivelul de umiditate nu trebuie sa depaseasca 40% -acest nivel poate sa fie menținut cu ajutorul unui umidificator, însă nu în timp ce bebelușul se află în cameră sau pentru bebelușii cu un sistem imunitar slăbit (în special bebelușii prematuri). Poți monitoriza temperatura și nivelul de umiditate din camera bebelusului tau cu un termometru special. De asemenea, la ora de culcare, în camera copilului va trebui sa fie cat de intuneric posibil, pentru a promova un mediu optim de somn.
Nu în cele din urma, iată care sunt trei sfaturi importante atunci cand incercam sa oferim bebelusului nostru un somn odihnitor:
1. Rutina este esențială – bebelușul tău va avea o dezvoltare optimă cu ajutorul unei rutine atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, lucru care te va ajuta și pe tine să te relaxezi și să-ți planifici mai ușor timpul. Activitățile din rutina bebelusului tau ar trebui să cuprindă orele de somn bebe, orele de trezire, orele de hrănire și orele de baie. Punând bazele rutinei încă de la început, îl vei ajuta pe copilul tău să facă o tranziție confortabilă în etapele viitoare ale vieții sale.
2. Rămâi consecvent – conveneste asupra rutinei cu cei care mai au grija de cel mic. Exprimă importanta rutinei și ca aceasta trebuie aplicată în fiecare zi.
3. Autocalmarea este în regulă – deși a fost considerată controversată de unele persoane, Dacă bebelușul tău plange cand îl pui la somn, este în regula să-i permiți sa linisteasca și să se culce singur. Este o modalitate mai sensibilă, însă îl ajuta să obțină somnul de care are nevoie. Bineînțeles, autocalmarea nu este întotdeauna potrivită și, ocazional, va trebui să întrerupi rutina pentru a-i oferi atenția de care are nevoie.