De-a joaca in alimentatie

De-a joaca in alimentatie

Bebe duce lingura la gura mamei, sa o hraneasca si va vrea ca mama sa se joace cu el de-a mancatul lingurii. Atentie, el nu doreste ca mama chiar sa muste din lingura si s-ar speria ingrozitor daca ea ar face asta.

Este doar un joc, un exercitiu de imaginatie. El se joaca si o invita si pe ea la joaca. Ce altceva va mai face? Poate va face un gest asemanator catre gura care se afla in partea opusa a camerei. Bebelusul deja s-a infruptat din el, de ce sa nu o faca si ceilalti? Detine ceva pe care doreste sa il imparta din generozitate. Baga lingura in bluza mamei, in dreptul sanilor, apoi o gaseste din nou si o scoate.

Acum, bebelusul a scapat lingura din mana. Interesul sau s-a mutat catre altceva. Ridica mama lingura, astfel incat sa o poata lua din nou. Se pare ca isi va dori sa reia jocul, folosind lingura exact asa cum a facut-o si inainte. Of, iar i-a scapat pe jos! Sigur ca nu i-a scapat din greseala. Poate ca ii place zgomotul pe care il face lingura cand cade pe podea. Vom vedea. O ridici si i-o dai inapoi. Gata, s-a terminat cu lingura, a inceput sa caute alte lucruri care sa ii starneasca interesul; spectacolul s-a terminat.

Am urmarit bebelusul in timp ce i s-a trezit interesul pentru ceva, si-a insusit acel ceva, l-a folosit, apoi nu a mai avut nevoie de el. Acest proces are loc in mod regulat acasa, dar este mai evident in acest loc special, care ii da bebelusului sansa de a trai complet experienta. Ce inveti privindu-l pe micut?

In primul rand, urmaresti o experienta completa. Datorita conditiilor controlate, ceea ce s-a intamplat avea un inceput, un mijloc si un final – a fost un eveniment complet. Acest lucru este pentru bebelus. Cand te grabesti, nu ai timpul necesar pentru evenimentul complet, iar bebelusul are numai de pierdut din cauza asta. Totusi, cand ai timp – si, cu siguranta, trebuie sa ai timp atunci cand te ocupi de cresterea unui copil – lasa evenimentul sa se produca pana la capat. Evenimentele complete le permit bebelusilor sa inteleaga notiunea de timp. Cand se nasc, ei nu stiu ca orice lucru are un inceput si un sfarsit.

Intelegi cum miezul lucrurilor poate fi o sursa de bucurie. Daca ii lasi bebelusului timpul necesar pentru a trai experiente complete si daca iei parte si tu la aceste experiente, construieste putin cate putin capacitatea bebelusului de a trai deplin aceste tipuri de experiente fara graba.

Si inca un lucru pe care il poti remarca atunci cand urmaresti bebelusul jucandu-se cu lingura. La inceputul unei activitati noi, exista si o doza de ezitare si indoiala. Vezi copilul intinzand mana, atingand lingura, manevrand-o si, dupa prima reactie simpla, am vazut cum si-a pierdut interesul. Apoi dupa ce s-a simtit aprobarea tacita a mamei, interesul lui a revenit. Totusi micutul a fost incordat si nesigur pana cand a dus lingura la gura si a inceput sa o mestece.

Sursa: Copilul, familia si lumea exterioara, D.W. Winnicott