De ce fiicele au nevoie atat de mult de tatii lor

De ce fiicele au nevoie atat de mult de tatii lor

Opinia unui medic despre cel mai important barbat din viata unei fetite.

Barbatilor, avem nevoie de voi.

Noi – mame, fiice, surori – avem nevoie de sprijinul vostru pentru a creste tinere femei sanatoase. Avem nevoie de fiecare gram de curaj masculin pe care il aveti pentru ca tatal, mai mult decat oricine altcineva, determina cursul vietii fiicei lui.

Dupa mai bine de 20 de ani de ascultare – si tratare cu antibiotice, antidepresive si stimulente – a fetelor care au crescut fara dragostea unui tata – stiu cat de importanti sunt tatii. Ca pediatru, am ascultat ore fara numar tinere fete descriind cum vomitau in toaleta liceului ca sa-si mentina greutatea, sau cum s-au angajat in acte sexuale care le dezgustau doar pentru a-si pastra prietenii.

Am vazut fete care au abandonat scoala sau si-au tatuat initiale sau tatuaje cu idoli pe corp – toate acestea, ca sa vada daca tatii lor vor observa.

Si am vazut fiice vorbind cu tatii lor. Atunci cand ei intra in camera, fetele se schimba. Totul la ele este diferit: ochii, gurile, gesturile, limbajul corpului. Fetele nu sunt niciodata pasive in prezenta tatilor lor.

Poate ca isi considera mama drept un dat, dar nu si pe voi. Se aprind – sau plang. Va privesc intens. Se agata de cuvintele voastre. Spera la atentia voastra, o asteapta cu frustrare, sau cu disperare. Au nevoie de un gest de aprobare, de o miscare a capului pentru incurajare sau chiar de un simplu contact vizual care sa le spuna ca va pasa si ca sunteti gata sa le ajutati.

In compania ta, fiica ta incearca din rasputeri sa exceleze. Cand o inveti ceva, invata mai repede. Cand o indrumi, capata incredere.

Daca ai intelege cat de profund poti influenta viata fiicei tale, ai fi coplesit.

Prietenii, fratii, chiar si sotul nu ii vor putea modela caracterul asa cum o faci tu. Ii vei influenta intreaga viata, intrucat ea iti da o autoritate pe care nu i-o va acorda niciunui alt barbat.

Multi tati, in special ai adolescentelor, presupun ca influenta asupra vietii fiicelor lor este limitata, sau oricum mai redusa decat cea a colegilor sau a culturii pop. Ei cred ca fiicele lor au nevoie sa-si dea seama singure cum e cu viata. Dar fiica ta va avea in fata o lume complet diferita fata de cea in care tu ai crescut. Mai putin prietenoasa, mai imorala sau chiar de-a dreptul periculoasa.

Dupa 6 ani cu greu mai poti gasi haine de „fetita”. Multe imbracaminti sunt croite sa o faca sa arate ca o seducatoare fata de 13 sau 14 ani care incearca sa atraga barbati tineri. Va intra la pubertate mai devreme decat fetele de acum o generatie. Baietii o vor privi cum incepe sa se maturizeze fizic chiar de pe la 9 ani. Ea va vedea aluzii sexuale sau scene de sexualitate in reviste sau la televizor inainte sa ajunga la 10 ani, indiferent ca iti place tie sau nu. Va invata despre HIV / SIDA in scoala elementara si probabil va invata si cum este transmis.

Daca citesti aceste randuri, atunci esti desigur un tata motivat, sensibil si grijuliu. Esti un om bun, dar esti probabil epuizat. Am pentru tine vesti bune si vesti proaste.

Vestea buna este ca, pentru a avea o viata frumoasa si a creste o fiica fabuloasa, nu e nevoie sa iti schimbi caracterul, ci doar sa iti pui in valoare ce ai mai bun in caracter. Ai tot ce iti trebuie pentru o relatie mai buna cu fiica ta.

Iata si vestea proasta: opreste-te putin din agitatia cotidiana, deschide ochii mai larg si vezi cu ce se confrunta fiica ta azi, maine si peste 10 ani. E dur si e infricosator, dar asa va fi. In timp ce tu iti doresti ca lumea sa fie precauta si amabila cu ea, de fapt lumea este cruda dincolo de imaginatie – si asta chiar inainte ca fata sa devina adolescenta.

Chiar daca nu va intra in lucruri urate, ele vor fi mereu in preajma ei: promiscuitate sexuala, abuz de alcool, droguri, pradatori sexuali care vor dori mereu ceva de la ea.

Si sa nu crezi ca te vei putea lupta cu anturajul sau cu puterea culturii pop. Este exact pe dos. Da, MTV-ul, muzica, filmele si revistele influenteaza enorm ceea ce fetele cred despre ele, ce haine sa imbrace, chiar si ce scoli sa urmeze. Dar influenta lor nu e nici pe departe la fel de mare ca cea a unui tata. S-au facut o multime de cercetari pe tema asta, si mereu tatii sunt pe primul loc. Efectele unui tata iubitor, grijuliu asupra vietii fiicei sale poate fi masurat la fete de toate varstele.

Cand esti cu ea, indiferent ca luati cina sau faceti temele impreuna, sau chiar daca esti prezent fara sa spui nimic, calitatea si stabilitatea vietii ei – si, vei afla, si a ta – se imbunatateste nemasurat. Chiar daca iti inchipui ca voi doi sunteti pe doua planuri diferite, chiar daca iti faci griji ca timpul vostru impreuna nu da cine stie ce rezultate, chiar daca te indoiesti ca ai un impact semnificativ asupra ei, faptul dovedit este ca ii faci fiicei tale cel mai mare dintre daruri.

Fiica ta va privi timpul pe care il petrece cu tine foarte diferit fata de cum o faci tu. Peste ani, in izbucniri trecatoare dar si in viata de zi cu zi, ea va absorbi influenta ta. Va privi fiecare miscare pe care o faci. S-ar putea sa nu inteleaga de ce esti suparat sau fericit, dar tu vei fi cel mai important barbat din viata ei, pentru totdeauna.

Cand va avea 25 de ani, isi va compara mintal prietenul sau sotul cu tine. Cand va avea 35 de ani, numarul de copii pe care il va avea va fi afectat de experienta avuta cu tine. Hainele pe care le va purta vor reflecta ceva despre tine. Chiar si cand va avea 75 de ani, modul in care fiica ta isi va privi viitorul va depinde o indepartata amintire a timpului petrecut de voi doi impreuna.

Bune sau dificile, buni sau dificili, orele si anii pe care le petreci – sau nu – cu fiica ta vor schimba ceea ce ea este.

Haideti, barbatilor. Noi, fiicele voastre, avem nevoie de voi!

Dr. Meg Meeker este medic pediatru din SUA. Este specialista cu 30 de ani de experienta in medicina adolescentilor. Autoare a cursului „The 12 Principles of Raising Great Kids,” parte din The Strong Parent Project.

Articol preluat din www.culturavietii.ro.

Articole similare