De ce fratii se cearta tot timpul?

De ce fratii se cearta tot timpul?

0

Tipete, strigate, plansete si imbranceli? Nu te ingrijora! Sunt cei mici, se cearta din nou. Daca ai doi copii, cu siguranta iti este familiar acest tablou.

Fratii se cearta fara incetare, de multe ori pentru fleacuri, iar de multe ori fara niciun motiv! Probabil ca te-ai intrebat de multe ori daca o asemenea situatie este normala, si chiar te-ai simtit responsabil. Ei bine, afla ca este o realitate normala. Nu-ti mai face atatea griji, acest lucru este destul de des intalnit … si chiar normal! Cand e vorba de frate si sora, acestia se cearta tot timpul, dar acest lucru tine de invataturile vietii. Chiar daca situatia este enervanta si greu de suportat pentru intreaga familie, o cearta intre frati nu are nimic patologic.

Relatiile fratesti sunt de la natura ambivalente: un amestec de dragoste si ura, care se explica printr-o competitie spontana intre copiii aceleiasi familii. Ei sunt pe de-o parte foarte apropiati, pentru ca fac parte din aceeasi generatie, fac “bloc comun” impotriva adultilor, in general, si a parintilor, in special, iar pe de alta parte sunt rivali, deoarece lupta pentru suprematie vis-a-vis de parinti.

Rivalitatea intre frati nu este liniara
Aceasta lupta pentru suprematie nu este, din fericire, permanenta. Ea nu este liniara. Fiecare copil poate obtine suprematia la randul lui, sau in acelasi timp, in diferite domenii: ia primul o jucarie, dar pierde suprematia de a fi servit primul la masa, sau este cel mai bun intr-un sport, dar al doilea la ortografie etc.

Aceasta „ura” intre frati izbucneste adesea, din cele mai marunte lucruri, dar ea dispare la fel de rapid, fiind suprimata de dragostea frateasca. De cate ori ti s-a intamplat sa-i vezi pe cei mici razand si jucandu-se impreuna, iar dupa doua minute sa-i vezi ca se bat? Ei se cearta, ei se impaca!