De ce ne place carnea de pui?

Unul dintre motivele pentru care carnea de pasăre este atât de populară este prețul scăzut. În plus, producerea cărnii de pasăre este mai ieftină decât alte tipuri de carne, deoarece puii sunt mai eficient de crescut și există puține limitări religioase sau culturale pentru a mânca acest tip de carne. La nivel mondial se sacrifică anual peste 58 miliarde de găini, alte zeci de miliarde de rațe și gâște, 1.4 miliarde de porci și doar 300 milioane de bovine.

În România, conform unei cercetări de piaţă realizată anul acesta de iSense Solutions ,7 din 10 români o utilizează pentru pregătirea meselor de mai multe ori pe săptămană. 93% dintre respondenți au indicat pieptul de pui la grătar ca fiind cea mai des gătită reţetă de pui în gospodărie. Pe locul doi este șnitelul de pui, cu o diferenţă de doar 1%. Românii și-au exprimat de asemenea o preferinţă crescută pentru tocăniţa de pui (91%), ciorba de pui cu tăiţei (88%) și supa de pui cu găluşte (88%). Lista continuă cu o serie de alte rețete de pui: pui cu orez, ficăţei de pui la tigaie, pulpe de pui cu legume la cuptor, friptură de pui cu mujdei și mămăligă, salată beuf cu carne de pui sau mâncare de mazăre cu pui.

Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka Romania, vă prezintă o rețetă simplă chiar dacă sună sofisticat -„Coq au vin” sau, pe românește, „cocoş în vin” – realizată cu Vegeta gust de gaină.

Pentru friptură ai nevoie de pulpele superioare și inferioare de la un cocoș, precum și pieptul, 250 g șunculiță, 3 linguri mari de unt, 800 ml vin roșu (în ton cu sărbătorile de iarnă), 400 ml supă de pui, o lingură pastă de tomate, 2-3 frunze de dafin, un sfert de linguriță de cimbru, 3 căței mari de usturoi, sare, 2 linguri Vegeta gust de găina, piper și 2 linguri de amidon.

Garnitura e la fel de sofisticată și se obține din 12 cepe eşalote mai mici, 2 linguri ulei, 150 ml vin roşu, 1 frunză mică de dafin, 4 tulpini pătrunjel, 1 crenguță cimbru, 450g ciuperci champignon proaspete, 2 linguri de unt, una de ulei, din nou sare, jumătate lingură Vegeta gust de gaina, piper şi frunze de pătrunjel pentru ornat.

Să începem cu începutul – mai întâi spală bine cocoșul și porționează-l! Încălzește untul într-o tigaie sau un wok mare și călește puțin șunculița. După ce este rumenită, scoate-o din tigaie. E rândul bucăților de carne să capete o culoare aurie pe ambele părți, în același ulei. Ai ajuns în momentul acela în care ai nevoie de ajutorul de bucătar: Vegeta gust de găina, alături de piper și sare vor face tot ce știu mai bine pentru a pune în valoare gustul cărnii de cocoș. Adaugă deasupra șunculița și lasă cam 10 minute să se cunoască mai bine, după care poți turna vinul și supa până e totul acoperit. Asezonează cu cimbru, usturoi zdrobit, dafin și pastă de tomate și lasă la fiert, sub capac, până se înmoaie carnea.

Iar acum te poți ocupa de garnitură – ceapa curățată, dar întreagă, se călește pe ambele părți astfel încât să rămână întreagă. Adaugă peste ea 150 ml din vinul în care cocoșul fierbe de zor și lasă la fiert împreună cu condimentele. Călește, printre picături, și ciupercile, într-un dans de ulei, unt și condimente. După ce și acestea căpăta o apetisantă culoare aurie, se adaugă cepei împreună cu carnea scoasă din vin și cu șunculița. Din amidon și puțin vin în care a fiert carnea, se face un amestec pe care îl vei răsturna înapoi în sosul de vin. Lasă la fiert până se leagă și servește-l alături de carne și garnitură!

Coq au vin e gata și umple casa cu mirosul lui îmbătător. Iar aspectul și mai plăcut e împărtășirea acestui preparat cu cei dragi.

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. O plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii, o publicație online care îşi propune să-și încânte vizitatorii, să-i fascineze, să-i surprindă şi să-i reţină în mrejele paginilor ei.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare