Dragoste fata de copil sau furie?

Dragoste fata de copil sau furie?

Daca ar fi sa vorbim despre dragoste, cand te porti cu blandete fata de copil, cand il rasfeti si il alinti, nu prea ii ceri parerea. O faci mai mult ca sa-ti potolesti o nevoie personala de tandrete sau vorbim oare si despre alte motive?

Exista parinti care spun ca au facut fata de copiii lor cele mai mari gesturi de dragoste, insa altii spun uneori ca i-ar pedepsi tot timpul pentru ca nu sunt cuminti si fac multe nazbatii. Acesti parinti ar trebui sa inteleaga ca si copilul este ca ei. Dragostea oamenilor este mereu ambivalenta.

Pentru o mama este o bucurie sa-si sarute copiii, bineinteles… dar copilului, lui ce ii place? Sa fie in siguranta, langa mama sa. Deci mama trebuie sa-i spuna ce simte, fara teama de a se contrazice. „Stii, nu te iubesc, nu vreau sa te mai vad”. In realitate nu este adevarat. Si de aceea trebuie sa-i explice: „Eu te iubesc de fapt, dar ma iriti, ma enervezi, nu mai pot”. Copilul va constata: „Aha, si eu simt asa cateodata, fata de mama”.

De altfel, multi copii spun si ei acel „Nu te iubesc” mamei lor. Si atunci relatiile dintre ei vor deveni foarte umane. Asta inseamna sa iubesti: altceva decat relatii siropoase si zambete false, dragastoase, inseamna sa fii natural si sa-ti asumi propriile contradictii.

Asadar, daca spui ca nu mai iubesti, poate insemna si asta un fel de dragoste? Posibil, daca esti sincer. Pe de alta parte, legat de sentimentul de dragoste de parinte, un alt subiect care aprinde spiritele este sarutul copilului pe gura. Nu poti fi de acord cu asa ceva, deoarece poate produce o excitatie senzuala plina de primejdii.

Pe de alta parte rusii se saruta pe gura, nu poate fi acesta un pericol pentru copiii lor? Ei bine, nu tocmai, pentru ca in Rusia acesta reprezinta un gest social, nu este vorba despre intimitati sexuale. Tot ce este social este dezerotizat. La noi, oamenii isi dau mana, dar exista tari, de exemplu in India, unde este necuviincios sa dai mana cu cineva, deoarece gestul presupune o intimitate tactila, tocmai pentru ca nu este „socializat”.

Totul este in functie de mediu si de tara. Cu copilul, in societatea noastra, trebuie evitate intimitatile care capata o dimensiunee erotica. Cu toate acestea, daca intr-o societate sarutul pe gura este ceva curent, atunci nu mai inseamna nimic. In schimb, alte lucruri vor implica erotismul. Ei bine, parintii ar trebui sa evite acest lucru, contactul corporal cu copiii lor.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto