Empatia – o lectie importanta pentru copii

Empatia – o lectie importanta pentru copii

Primele momente din viata unui bebelus vin cu emotii puternice. Totul este nou si bebelusul trebuie sa invete cum sa se adapteze la lucrurile cu care interactioneaza. Instinctiv, isi cauta mama pentru a se simti in siguranta, pentru a se linisti. Aceasta prima emotie se manifesta natural, instinctiv. Insa rolul mamei este unul complex, la fel si al tatalui. De la ei, bebelusul invata cum sa-si manifeste emotiile, cum sa le citeasca si cum sa le interpreteze la alti oameni.

Increderea naturala a bebelusului in parinti il ajuta sa asimileze mai usor si mai rapid toate aceste informatii. Copilul astfel invata sa comunice, sa relationeze, sa socializeze si sa se exprime.

Exprimarea libera este foarte importanta de la cele mai mici varste. Astfel, copiii invata din ceea ce vad si incep sa copieze cuvinte, gesturi, emotii si sa se dezvolte ca indivizi.

In multe situatii, copiii vor intalni alti copii la fel ca si ei, prin asociere de emotii pozitive. Insa, pe de alta parte, pot fi in situatia in care vor intalni copii cu care nu au acelasi mod de a se comporta, de a se juca sau de a comunica.

Cum poate parintele sa isi ajute copilul sa isi dezvolte abilitatile sociale si de inter-relationare?

Lectia Empatiei poate fi un raspuns.

Empatia inseamna mai mult decat sa vezi lucrurile din perspectiva altcuiva. Empatia il ajuta pe copil sa invete sa respecte un alt mod de a fi al altcuiva, chiar si cand nu este de acord cu acea persoana. Empatia il ajuta pe copil sa-si dezvolte auto-controlul si sa-si gestioneze emotiile eficient si il ajuta sa-si extinda cercul de preocupari.

Sfat pentru parinti: transformati intr-o prioritate atentia fata de alte persoane pentru a construi standarde etice copilului.

Ofera-i ocazia copilului sa simuleze emotiile si cand nu este in contact cu alti copii, prin exercitii de simulare a emotiilor, pentru a modela felul in care se manifesta compasiunea pentru alte persoane.

Va propunem Jocul Emotiilor cu jucariile Flupe de la Helen Doron English.

Elevii cursului “Fun with Flupe” de la Helen Doron English se bucura de personajele emotionale Flupe, care ii invata pe copii cum sa exprime emotii in limba engleza, empatizand cu personajele.

Copilul il poate alege pe Flupe cel trist – albastru, sau pe Flupe cel speriat – galben, sau pe Flupe cel mov – fericit. Fiecare emotie trebuie enuntata in cuvinte, pentru ca emotia respectiva sa fie asociata cu ideea sugerata. Astfel, copilul invata cum se exprima emotiile si cum sa-i inteleaga pe cei din jurul sau.

Flupe moods

Helen Doron English aduce un plus de valoare copiilor venind cu elemente complexe in educatia lor. Invatarea limbii engleze este baza, la care vin in plus elemente inovative, cum ar fi educatia multi-disciplinara integrativa.

Educatia multi-disciplinara poate fi exemplificata simplu cu setul de personaje Flupe: copiii invata denumirea in limba engleza pentru o anumita emotie prin asocierea de culori. Aici puteti observa trei paliere de invatare: bilingv, empatic si informational. Educatia devine integrativa atunci cand se asociaza elemente din diverse laturi ale vietii in ceea ce invata copilul, venind cu o educatie completa.

Specialistii in educatie au dezvoltat programe specializate pentru bebelusi, cu scopul stimularii lor intelectuale prin muzica, prin elemente multi-senzoriale, prin ambient, prin stimularea mobilitatii si prin dezvoltarea legaturii puternice dintre parinte si copil.

Lingvistul Helen Doron a incorporat in metoda sa aceste descoperiri, fiind prezente in cursurile interactive de stimulare a inteligentei bebelusilor.

Metoda Helen Doron Early English, a fost dezvoltata in recunoasterea necesitatii de a invata limba engleza cat mai eficient, conform teoriei ca invatarea unei limbi poate fi cea mai complicata functie pe care creierul o poate indeplini.

De peste 30 de ani in intreaga lume, doua milioane de copii au invatat limba engleza prin metoda Helen Doron si au beneficiat de dedicare continua si de excelenta in educatie.

Mai multe detalii, pe www.HelenDoron.ro

Surse: http://parenting.blogs.nytimes.com/

Articole similare