Ereditatea si procedeele de fertilizare in vitro pot determina sarcini gemelare

Ereditatea si procedeele de fertilizare in vitro pot determina sarcini gemelare

sarcina multiplaFie prin transmiterea genetica, fie prin procedeele de fertilizare in vitro apar tot mai multe sanse de sarcini gemelare.

Potrivit specialistilor, sansele ca o femeie sa aduca pe lume gemeni sunt foarte mari. In ultima vreme s-a constatat faptul ca numarul sarcinilor multiple este din ce in ce mai numeros. Cu toate acestea, factorul genetic transmis prin ereditate pare sa fie cel mai important, iar pe locul doi se afla procedura de fertilizare in vitro. Asadar, in cazul in care in familie exista astfel de antecedente dorinta de a avea gemeni se poate concretiza.

In cazul in care iti vei planifica sarcina mai tarziu, de regula dupa varsta de 35 de ani, probabilitatea de sarcina multipla este foarte mare. Un asemenea lucru se explica prin hiperactivitatea hormonala a femeii trecute de varsta de 35 ani, fapt care poate determina eliberarea mai multor ovule in acelasi timp de catre ovar, crescand astfel sansele ca ele sa poata fi fecundate de catre spermatozoizi.

Procedurile de fertilizare in vitro pot fi o alta cauza pentru care femeia sa isi planifice o sarcina gemelara. Pentru a spori sansele de fecundare, medicii implanteaza  in uterul femeii minim trei embrioni.

Greutatea femeii din perioada preconceptiei poate constitui un alt factor important pentru a concepe gemeni. Statisticile arata ca femeile supraponderale au o rata mai ridicata de a aduce pe lume gemeni.

Nici alimentatia nu este de neglijat atunci cand iti doresti o sarcina gemelara. In urma cercetarilor americane, o alimentatie bazata pe lactate creste de pana la cinci ori sansele de a deveni mamica de gemeni. Un asemenea lucru este explicat printr-o hiperactivitate ovulatorie determinata de stimularea foliculara a organismului prin consumul de lactate.