Etape in recoltarea si depozitarea de celule stem

Etape in recoltarea si depozitarea de celule stem

0
celule stem

celule-stem-2

Picture 1 of 2

Recoltarea si depozitarea de celule stem presupun o serie intreaga de etape, a carei ordine trebuie respectata cu mare strictete in asa fel incat procesul sa se desfasoare in mare siguranta.

Tot mai multi parinti devin interesati de recoltarea de celule stem copilului inca din momentul nasterii. Cu toate acestea, multi dintre parinti sunt necunoscatori atunci cand vine vorba atat de procesul de recoltare, cat si de procesul de depozitare

Iata etapele recoltarii si depozitarii de celule stem:

I. Prima etapa este recoltarea. Aceasta  este o procedura extrem de simpla, care se efectueaza o singura data, la nasterea copilului. Procedura dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute, fara sa implice durere sau riscuri. Recoltarea de celule stem se realizeaza astazi prin metode standardizate si se poate efectua indiferent de particularitatile nasterii. Recoltarea sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical este efectuata de catre medicul obstetrician sau echipa care asista nasterea.

II. Cea de-a doua etapa este transportul celulelor prelevate. Transportul sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical, efectuat de catre Cord Blood Center, direct sau prin intermediul partenerilor acestuia, se face in concordanta cu prevederile normelor ADR pentru transportul de material biologic.

Dupa nastere si, respectiv, prelevarea celulelor stem, este necesar ca un membru al familiei sa anunte nasterea catre coordonatorul de transport Cord Blood Center, astfel incat sa se poata asigura un interval de timp optim pentru transportul kit-ului de la spital spre laborator.

Cutiile in care se ambaleaza kitul sunt captusite cu material rezistent la socuri, iar modul de ambalare al probelor recoltate respecta cerinta ADR de tripla impachetare termoizolant, asa ca nu exista absolut niciun risc. Pe durata transportului, temperatura este mentinuta intre limitele admise cu ajutorul acumulatorilor termici din componenta kiturilor de recoltare.

III. A treia etapa este procesarea. In momentul de fata, exista doua procedee de conservare a sangelui placentar:

– conservarea tuturor elementelor celulare din sangele placentar

– separarea celulara (reducere volumetrica a grefei)

Acest tip de procesare reduce volumul materialului biologic si costul depozitarii.

Cord Blood Center a ales procesarea integrala a sangelui placentar pentru cresterea sanselor de reusita a unui eventual transplant.

III. A treia etapa este procesarea. In momentul de fata, exista doua procedee de conservare a sangelui placentar:
– conservarea tuturor elementelor celulare din sangele placentar
– separarea celulara (reducere volumetrica a grefei)
Acest tip de procesare reduce volumul materialului biologic si costul depozitarii.
Cord Blood Center a ales procesarea integrala a sangelui placentar pentru cresterea sanselor de reusita a unui eventual transplant.

Etapa 3
Procesarea 
3.1 Evaluarea cantitativa a unitatii de sange placentar:
– aprecierea volumetrica a sangelui recoltat
– aprecierea numarului de celule utilizabile pentru transplant (TNC)
Punga de sange sigilata imediat dupa recoltare va fi supusa unei centrifugari fractionate, pentru a separa plasma de restul componentelor celulare ale sangelui  (celulele nucleate utilizabile pentru transplant si hematiile). Concentratia celulelor nucleate se va aprecia numeric, prin intermediul unui analizor de hematologie.

3.2
 Pregatirea unitatii de sange placentar in vederea criogenarii:
Celulele vor fi tratate cu o substanta chimica (DMSO), avand ca scop impiedicarea formarii cristalelor de gheata in cursul criogenarii si respectiv, impiedicarea aparitiei balonizarii celulare, care ar putea determina compromiterea celulelor in momentul decriogenarii.

Etapa 4 
Criogenarea propriu-zisa. 
Ulterior etapei pregatitoare, unitatea se va ingheta progresiv, pe paliere termice, proces asistat si monitorizat digital, pana la atingerea temperaturii finale de -196 g. C.

Etapa 5
Evaluarea calitativa a unitatii de sange placentar:

  • verificarea sterilitatii, prin supunerea la analize bacteriologice (in 2-3 % din cazuri exista posibilitatea contaminarii cu germeni a sangelui in momentul recoltarii, cel mai frecvent din sfera genitoanala)
  • testarea screening pentru unele boli infectioase cu transmitere prin sange (hepatite, sifilis, infectie HIV)

Etapa 6 
Depozitarea
– unitatea de sange criogenata se va pastra in vapori de azot, in conditii termice si de presiune stabile, la o temperatura de -196 g C.
Grefele de celule stem din sange placentar se utilizeaza de peste 20 ani. Experienta acumulata in acesti ani a demonstrat mentinerea viabilitatii celulelor stem, in conditiile depozitarii conform standardelor europene in domeniu. Unitatile de sange placentar depozitate si, ulterior, decriogenate in vederea efectuarii transplantului, si-au pastrat viabilitatea, respectiv si-au conservat capacitatea de repopulare a maduvei osoase.

IV. In cele din urma, grefele de sange recoltat  si tesut de cordon ombilical sunt depuse in stocatoare de probe biologice cu rezerva de azot lichid. Aburii degajati din azot mentin in container temperatura de aproximativ -196°C.

Mai multe detalii pe www.cordcenter.rohttp://www.cordcenter.ro/wikistem.html