Problemele legate de auzul celui mic reprezinta unele dintre cele mai mari preocupari pentru parinti. Atunci cand observi ca bebelusul tau nu raspunde la nici unul dintre stimulii auditivi, nu raspunde atunci cand este strigat, atunci cand ii canti nu intoarce capul sa vada din ce directie vine zgomotul, micutul tau poate trece prin probleme destul de grave de sanatate, iar recomandarea noastra este sa consulti de urgenta un specialist.
Principalele deficiente de auz apar de regula la bebelusi in momentul imbaierii. Apa poate patrunde foarte usor in urechea acestora, ceea ce va putea provoca ulterior o infectie numita otita. Imediat dupa baie este bine sa verificati daca exista apa in urechea bebelusului si sa il stergeti imediat intrucat lichidul ajuns in urechea medie va duce catre o raceala a urechii, creand o ureche lipicioasa si o zona dureroasa pentru bebelus, care poate duce ulterior la o pierdere temporara a auzului. Intr-un asemenea caz se va recomanda tratament de specialitate si multa caldura la nivelul urechii in asa fel incat otita sa dispara.
Mai pot exista si alte cazuri care concura la acelasi diagnostic:
– absenta oxigenarii creierului bebelusului pe o perioada scurta de timp ca urmare a unei nasteri complicate sau ca urmare a infasurarii cordonului ombilical in jurul gatului bebelusului;
– expunerea la sunete foarte puternice;
– o stare de sanatate precara a bebelusului in momentul nasterii;
– greutate mica la nastere;
– nasterea prematura;
– probleme cerebrale aparute la nastere sau ulterior acesteia;
– infectarea cu virusul rubeolic in timpul sarcinii.
Toate cele de mai sus pot genera factori de risc ridicat pentru bebelus, unele dintre diagnostice putand fi catalogate drept irecuperabile. Asadar, imediat dupa nastere concentrati-va atentia asupra fiecarui amanunt si orice nelamurire ati avea, discutati-o de urgenta cu medicul pediatru. In acest mod veti ajuta la o noua sansa spre recuperare.
Articol realizat de Tatiana Tuţă