Goliciunea in fata copilului

Goliciunea in fata copilului

0

Nu ne ascundem cand mancam sau cand dormim. De ce ar trebui sa ne ascundem cand facem baie sau cand ne dezbracam? Alti parinti considera ca a se plimba goi in fata copilului poate fi un exercitiu excelent pentru un inceput in educatia sexuala.

Totusi, parintii care apar goi in orice imprejurare in fata copiilor nu le permit sa le atinga corpul. Cat de departe s-ar putea merge in acest sens? Este foarte daunator pentru o fiinta umana sa nu fie initiata in interdictia incestului, caci in jurul acestei interdictii se construieste valoarea unei persoane, din punctul de vedere al energiei libidoului, copilul s-ar putea intoarce la mama, daca este baiat, sau la tata, daca este fata.

Energia sexuala – pentru a folosi o comparatie, seamana cu un rau care plecand de la izvoare, se indreapta catre ocean. Daca raul se opreste pe drum, se transforma intr-un lac care si-a pierdut dinamica. Iar daca acesta se va intoarce catre izvor, unde se va varsa? Apele se vor aduna si tocmai aceasta acumulare de energie este cauza aparitiei tensiunilor la copil.

Interdictia incestului nu este asimilata inainte de varsta de sapte ani, in functie de copil, si mai tarziu. Educatia sexuala nu are aproape nimic de-a face cu forma sau aspectul organelor sexuale. Este vorba, mai ales de o educatie a sensbilitatii care incepe cu interdictia de a suge toata viata la san, interdictia ca mama sa-l stearga toata viata la fund sau interdictia de a avea anumite intimitati sexuale cu ea.

Daca parintii nu inchid usa in nasul copiilor, atunci trebuie sa le permita copiilor sa-si inchida usa, daca ei o doresc. Deoarece in jurul varstei de opt ani, anumiti copii nu vor ca parintii sa-i vada dezbracati. Este curios, dar este adevarat. Unii parinti ii cearta. Cand nu este daunatoare, dorinta copilului trebuie respectata intotdeauna. Daca parintii sunt prea autoritari, copilul va vrea sa se apere si sufera cand nu poate sa o faca.

Ca sa devii adult, trebuie sa dai dovada de stapanire de sine, ceea ce presupune deopotriva vointa, dorinta, dominarea acestei dorinte, precum si responsabilitatea propriilor acte. De ce oamenii isi ascund, din pudoare, sensibilitatea sexuala? Tocmai pentru ca nu vor sa fie la dispozitia oricuui, vazand in corpul lor semnul dorintei, o dorinta fizica ce nu corespunde sensibilitatii, eticii sau inteligentei lor.

Dezvaluindu-si dorinta, s-ar afla in vazul tuturor, dezarmati in fata oricui. Deosebirea in plan sexual dintre fiintele umane si animale este tocmai dragostea pentru celalalat care insoteste dorinta; etica umana condamna violul ca pe un prejudiciu adus libertatii celuilalt, ca pe o dorinta neconsimtita intre parteneri.

Optiunea pentru nudism a unor parinti poate deveni periculoasa in educarea copiilor, la fel ca si pastrarea unei taceri totale in ceea ce priveste corpul, lipsa de informatie.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto

sursa foto: www.mommyish.com